Sambata a fost ziua cea mai lunga in FedCup pentru echipa Romaniei, care a trecut prin toate starile posibile: plecand de la 1-1 dupa prima zi in barajul de la Cluj-Napoca, in confruntarea dintre primele rachete Ekaterina Aleksandrova a intrecut-o pe excelenta Ana Bogdan, cu 7-5, 3-6, 7-5, apoi Jaqueline Cristian a produs miracolul, castigand clar, cu 7-5, 6-3, in fata Veronikai Kudermetova, de care o despart in clasamentul WTA 159 locuri, pentru ca totul sa se decida in partida de dublu.

Aici, inspiratia capitanului-nejucator Florin Segarceanu nu a functionat deloc, adica si-a fortat norocul, dupa ce a mizat castigator pe Cristian in locul Gabrielei Ruse la simplu, astfel ca a intrat in teren cu aceste doua cele mai tinere jucatoare din lot, pierzand pe mana lui, pentru ca Ana Blinkova si Ana Kalinskaia au punctat decisiv, scor 6-3, 6-2, in doar 1h15′, lasandu-ne un gust amar.

E-adevarat, a fost un meci dezechilibrat de la inceput, in care apropierea valorica data de ierarhiile mondiale era chiar un pic in favoarea noastra, cu perechea Raluca Olaru, cea mai buna dublista din tara noastra, si Irina Bara, si ea experimentata in aceasta proba (cele doua adunau 145 de locuri, adica 47 si 98), in timp ce rusoaicele sunt acum la un total de 158 (63+95).

Adica, lipsita de cele mai bune jucatoare, mizand totul pe mobilizare si pe dorinta, dar si pe incredibilul public clujean, din nou o minune de galerie, conducerea tehnica a echipei noastre a ales hazardat, dand deoparte exact singurul atu confirmat pe care il avea. Mai mult, incalzita de adrenalina exceptionalei sale victorii, Jaqueline Cristian a coborat, iar Gabriela Ruse nu a putut iesi din conditia de jucatoare din apropierea locului 200.

Ramanem, asadar, cu comportarea exemplara a Anei Bogdan si cu minunea facuta de Jaqueline Cristian (de aceea am ales aceasta poza pentru ilustrare) si cu o dezamagire greu de digerat. Vorba aia: “La omul sarac…”

Astfel, revenirea va fi din ce in ce mai dificila in noua formula, pentru ca anul viitor echipa Romaniei va juca intr-un fel de divizie secunda, dupa ce abia intrase in Grupa Mondiala I, cu semifinala anul trecut, adica in zona Euro-Africana, in turneul final din 14-19 aprilie, de la Budapesta, mergand Rusia.

Alaturi de Spania, care s-a oprit la un 3-0 lamuritor cu Japonia, unde Naomi Osaka a tratat cam in dorul lelii prezenta, pierzand in prima zi cu 0-6, 3-6 la Sara Sorribes Tormo, Belgia si Elvetia, 3-1 cu Kazahstanul si, respectiv, Canada (fara Bianca Andreescu in meciurile de simplu din prima zi, cand practic s-au decis lucrurile), precum si Germania, 3-0 cu Brazilia.

In ce ne priveste, asteptam turneele individuale, primul cu miza importanta fiind la Dubai, un Premier in care Simona Halep va fi cap de serie nr. 1 prin retragerea liderului mondial Ashleigh Barty, dar mai ales, sentimental, patriotic, nu?, Jocurile Olimpice de la Tokio, competitie din care jucatoarele noastre de varf, in frunte cu Simona, si-au facut un obiectiv principal…