* In etapa a 2-a a Turneului celor 6 natiuni la rugby, Irlanda a administrat a doua infrangere detinatoarei trofeului, Tara Galilor, Anglia a castigat la mustata la Glasgow, cu Scotia, in timp ce, la “emergenti”, in a aceeasi etapa, a doua, Romania a pierdut la scor cu Portugalia, dar Belgia a produs surpriza, invingand la scor, cu bonus ofensiv, Rusia, participanta de conjunctura la CM-2019.

 

Sa o luam cu lucrurile de prim-plan, Turneul adica, unde Irlanda si-a asigurat 5 puncte in meciul cu Tara Galilor, detinatorii celebrei Cupe a inventatorului jocului incasand inca un insucces. A fost 24-14 (12-7), adica, daca va uitati atent, doua reprize perfect egale, in care gazdele, meciul jucandu-se la Dublin, au marcat 4 eseuri, prin Larmour, Furlong, Van Der Flier si Conway (restul punctelor, 2 transformari Sexton), de unde si bonusul ofensiv, iar Tara Galilor a reusit 2 eseuri (T. Williams si Tipuric), ambele transformate de Biggar si Halfpenny.

La Edinburgh, Anglia a intrecut chinuit Scotia, vicecampionii mondiali de acum nici 4 luni au reusit doar un 13-6 (3-0!), gazdele alegandu-se, in schimb, cu un punct bonus defensiv. A fost un meci cu un singur eseu, al lui Genge, restul punctelor engleze fiind reusite de Farrell – 1 transformare si 3 l.p., in vreme ce scotienii au transformat doua lovituri de penalitate, prin Hastings.

* In Rugby Europe Championship, echipa Romaniei, cu 7 modificari fata de cea prezenta la infrangerea de saptamana trecuta de la Tbilisi, a fost depasita clar, cu 22-11 (17-6) de Portugalia, la Caldas da Rainha, pe o arena mai mica decat Parcul Copilului, gazdele avand in Antunes omul meciului, cu 2 eseuri si o l.p., alt eseu fiind marcat de Mike Tadjer, in timp ce de la noi din nou Vlaicu a fost principalul marcator, cu 2 l.p. si o transformare a eseului reusit de Simionescu.

Bomba zilei avea insa sa se inregistreze in Belgia, unde echipa gazda a invins cu 38-12 (10-6) Rusia, cu 5 eseuri si, deci, bonus ofensiv, dupa participarea norocoasa la Cupa Mondiala din Japonia, de anul trecut, rusii aratandu-si, la a doua infrangere acum, adevarata valoare, nu cea de “mondiala” ajunsa acolo printr-o conjunctura nefireasca, prin excluderea Romaniei si reclamagioaicei Spania.

Spania va putea demonstra daca are valoare si pe gazon, ca la masa verde nu prea a avut succes, intalnind duminica acasa Georgia, apoi, pe 22 februarie, la Botosani, Romania.