Un vechi amic, expert european, Robert Adam a semnalat pe contul lui de Facebook un caz care desfiinteaza pur si simplu masura aberanta a Federatiei romane de handbal, de care este afectata in special DINAMO BUCURESTI, cea mai inalta instanta judecatoreasca europeana statuand inca din 2003 ca “orice jucator extracomunitar deja angajat ca profesionist intr-un stat UE va fi asimilat comunitarilor”.

Este vorba de Decizia Kolpak, data de CEJ in 2003, cazul unui jucator slovac (pe atunci tara lui nu era membra CE), handbalist angajat cu contract la TSV Ostringen. Maros Kolpak a actionat, tot in urma unei asemenea masuri discretionare, la Curte, dupa care s-a constatat ca in aceeasi situatie erau in acel moment sportivi din circa 100 de natiuni, deci cu drept de munca in UE.

Iar un material dedicat, pe Wikipedia, da numeroase exemple de acest fel, iar Decizia Kolpak devine cu atat mai actuala cu cat, iata, a aparut acum si Brexitul, iar Marea Britanie s-ar putea afla in fata unor dileme diverse in aceasta privinta.

Printre zecile de exemple de “asimilati” nu vreau sa citez prea multe nume, dar este vorba in special de sud-africani, din restul tarilor Africii, din Caraibe, care au primit dreptul sa munceasca in Europa.

Evident, nu cred ca o rezolvare ar fi sa apeleze si Dinamo la Curtea Europeana de Justitie, ne ajunge ca ne-am facut de ras cu Corona Brasov, cand ne-am turnat singuri la instante internationale (chiar, avem un raspuns???), astfel ca pentru a pune capat unor asemenea aiureli, ca fix de asta avem nevoie pe saracia asta din sport, poate Onor FRH isi revizuieste deciziile pe cat de intempestive, pe atat de lipsite de sens!