* Prima sportiva din tara noastra care si-a asigurat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokio, deschizand in 2019, o lista care acum se indreapta spre 100 de nume, Laura Coman, isi tine promisiunile, cucerind, din nou, titlul european la pusca 10 m cu aer comprimat, acum la Wroclaw, in Polonia, dupa ce isi adjudecase aurul anul trecut in Croatia, la Osijek.

De altfel, contul de Twitter al CE de la Wroclaw, de unde am preluat si poza cu podiumul de premiere (Imnul national al Romaniei a fost intonat cu versuri, fapt, cred, inedit la asemenea ceremonii in strainatate!) chiar acest lucru il scoate in evidenta ca explicatie la fotografie: “Interesting fact – Laura-Georgeta COMAN is, so far, the only athlete who defended title from Osijek 2019 European Championship.”

In finala probei, lupta a fost exceptionala, iar aceasta constanta la varf in conditiile de stres maxim cresc sperantele noastre in tirista romanca, antrenata la Dinamo si, evident, la lot de Olimpiu Marin: Laura Coman s-a situat in ultimul act pe primul loc, cu 251,2 puncte, fiind urmata la doar o zecime (un micron…) de rusoaica Anastasia Galasina, care si-a obtinut astfel biletul pentru Tokio, treapta a treia fiind ocupata de sarboaica Andrea Arsovic, 228,9 puncte. In finala, campioana romanca se calificase cu al 3-lea rezultat, 629,6 puncte, dupa norvegianca Jenny Stene – 632,3 puncte si Galasina – 630,9 puncte.

Diferenta dintre primele 2 si a treia clasata sa nu va deruteze, in finalele la tir competitia este eliminatorie, practic ultimele 2 s-au confruntat singure direct, asa ca Arsovic a avut mai putine focuri trase… Privind calificarile si finala, dar si modul in care se desfasoara proba va puteti da seama de calitatile de concurenta ale Laurei.

*Roxana Bonte a ratat, acum, la Wroclaw, cu doar 1 punct de calificarea la Jocurile Olimpice, dinamovista in varsta de 22 de ani ocupand locul 13, cu 573 puncte, proba de pistol, la JO calificandu-se, pentru cele 2 locuri repartizate la aceste Europene de aer comprimat, doua sportive care au reusit 574 puncte, in conditiile in care primele 7 erau deja calificate.

Bonte mai are o sansa de a prinde avionul spre Tokio in mai, la Plzen, ceea ce, pentru varsta ei, ar fi o reusita formidabila!

E destul de complicat acest sport special, dar pasionant prin marjele infime cu care se fac departajarile. De aceea este de aplaudata prezenta continua in frunte a romancei, care, sa nu uitam, a debutat in arena internationala acum 5 ani direct in centrul tintei: campioana mondiala universitara! La 21 de ani, intr-o disciplina de maturitate deplina.

* Ciclistul roman Eduard Grosu (Nippo Delko Provence) s-a situat pe locul secund in etapa de duminica, prima, a Turului ciclist al Taiwanului, cu sosirea in capitala Taipei, fiind cronometrat pe 83,2 km in 1h37’59”, la doar o secunda de castigatorul etapei, americanul Eric Young (Elevate Webiplex).

In clasamentul general conduce, gratie bonificatiilor, Young, urmat la 4 secunde de compatriotul si coechipierul sau Samuel Bassetti, Eduard Grosu fiind pe 3, la 5 secunde.

Si inca o observatie, de fapt o atentionare repetata: firma japoneza Nippo a ajuns, iata, in Franta, dupa ce a sponsorizat ani in sir echipa italiana Vini Fantini… de unde s-a transferat Grosu anul trecut Marseille!

* PROGRAMUL TV, luni, 02.03.2020:

05,30 Ciclism Turul Taiwanului Eurosport 1
12:00 Tenis, WTA Turneul din Lyon Digi 2
18:00 Fotbal, Liga 1 Hermannstadt – Chindia Digi 1, Telekom 1, Look Sport
18:00 Tenis, WTA Turneul din Monterey Digi 3
20:30 Fotbal, Liga 1 CFR Cluj – Astra Giurgiu Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:30 Fotbal, Bundesliga Hannover – Holstein Kiel Digi 4
21:45 Fotbal, Serie A Sampdoria – Verona Digi 3