Marti, Comitetul International Olimpic (CIO) a simtit nevoia sa-si exprime, prin Comitetul executiv, “intreaga implicare in succesul Jocurilor Olimpice Tokio-2020, care vor avea loc de la 24 iulie la 9 august 2020”, sublinierea fiind, evident, direct legata de ingrijorarile mediatizarii fara precedent a epidemiei provocate de coronavirus.

“CE al CIO tine sa sublinieze ca orice masura necesara va fi luata in legatura cu situatia creata de coronavirus, aceasta fiind discutata cu intelegere. O task foce a fost creata la mijlocul lunii februarie, cuprinzand CIO, orasul gazda Tokio, guvernul Japoniei si Organizatia Mondiala a Sanatatii.

CE al CIO apreciaza si sprijina masurile care au fost deja luate, care constituie o parte importanta pentru ca Tokio sa gazduiasca in siguranta si securitate Jocurile”, se arata in comunicat, in care, de asemenea, se aduc multumiri exprese OMS pentru “cooperare si informarea profesionista” pe care aceasta o pune la dispozitie.

Acest comunicat, cu vadite accente de linistire a lumii sportului, a intregii populatii a globului, la urma-urmei, scotand in evidenta unitatea si solidaritatea sportivilor, a comitetelor nationale olimpice, a federatiilor si guvernelor, iar iesirea in spatiul public este bine venita, intr-o lume care pare cuprinsa de o veritabila isterie, desi au existat situatii mult mai grave, incomparabile, de pandemie chiar.

In fine, CE al CIO scrie despre “o colaborare stransa si flexibilitate in ce priveste pregatirile pentru Jocuri, in special pentru competitiile de calificare”, ceea ce mi se pare o precizare importanta.

Iar aici imi permit o apreciere personala, dupa ce v-am prezentat cat am putut de fidel pozitia forului olimpic mondial, chiar prin citate. Ei bine, problema care inteleg ca ingrijoreaza multi sportivi si responsabili ai domeniului din intreaga lume este tocmai aceasta, a calificarilor.

Iar aici putem vedea, cred, necazurile pe care le poate crea lacomia atator si atator competitii, toate federatiile vor sa aiba festivaluri, campionate proprii, de la cadeti (inclusiv la sporturi care nu ar trebui sa aiba asa ceva, haltere, lupte, box, de pilda) la veterani, calendarul international devenind mult prea incarcat.

Si iata ca aceasta bulimie creeaza chiar probleme mari. La fotbal se va rezolva usor, pur si simplu cluburile, nefiind obligate de asa-numitele “date FIFA”, nu vor da drumul jucatorilor de varf, cum deja a facut Paris Saint Germain, care a si anuntat ca nu-i va permite lui Kylian Mbappe plecarea la JO.

Dar la celelalte discipline, daca epidemia nu va inceta sau nu se va diminua rapid in mod semnificativ? Dincolo de faptul ca o parte din calificari sunt deja incheiate, restul ar putea sa fie lamurite prin decizii ale federatiile internationale pe discipline, care pot lua ierarhiile la zi, mai ales in sporturile in care cotele de participare (atletism, inot, principalele discipline) sunt generoase.

Ar fi ca la calificarile in finalele probelor de atletism: “baremul este atat sau primii 12 clasati din preliminarii”. La alte sporturi va fi mai complicat, unii ar putea sa se simta frustrati ca nu mai au o ultima sansa, dar asta este, trebuie sa fii constant bun pe perioade mai indelungate, sportul de cea mai inalta performanta asta inseamna.

Sa speram, insa, ca nu va fi cazul, ca vom scapa de toata aceasta amenintare, fie reala, fie umflata pana la isterizare, astfel incat competitiile de calificare sa poata avea loc. Eventual, fara spectatori in unele cazuri, ca sa stea toata lumea linistita!

Tocmai pentru aceasta, pe site-ul CIO este data si o adresa de website, Athlete365, de pe care cei interesati pot afla ultimele informatii si evolutii ale situatiei. Asadar, pe Athlete365 toti vom fi tinuti la curent…