* Comitetul International Olimpic (CIO) a decis miercuri sa autorizeze cate doi purtatori de drapel pentru fiecare delegatie la ceremonia de deschidere a JO de la Tokio, fata de doar unul ca pana acum, aparent minora decizie fiind luata pentru a mai aduce un semn ca Jocurile se vor desfasura.

Dovada ca se urmareste alt semnal decat asa-zisa “egalitate de sanse” este ca masura este data de faptul ca posibilitatea este pur facultativa, pentru ca oricum proportia dintre barbati si femei este practic egala, cu 48,8 la suta femei participante la intreceri. Ca sa va dati seama de diferenta, la JO de la Tokio, din 1964, numarul femeilor abia acoperea un procent de 20 la suta…

* S-a incheiat si Turul ciclist al Taiwanului, castigat de australianul Nicholas White, urmat de compatriotii sai Ryan Cavanagh si Marcus Culey, de la echipe necunoscute, de nivelul 3-4 in ierarhia mondiala. La general, romanul Eduard Grosu a incheiat pe locul 46, iar in etapa finala, un circuit in oras, s-a situat pe locul 16, etapa fiind castigata de americanul Eric Young.

* Cea mai competitiva echipa in cursele cicliste pe etape, cel putin ca lot, Ineos, a luat decizia de a nu participa la concursurile din urmatoarele 3 saptamani, din cauza problemelor legate de coronavirus, dar si in semn de doliu pentru decesul prematur, la doar 40 de ani, al directorului sau sportiv, Nicolas Portal.

Astfel, dupa cum a postat ultimul castigator al Paris-Nisa, Egan Bernal, formatia britanica nu va fi la startul acestei curse pe etape, nici la Strade Bianche (intre timp, tocmai anulata) sau Tirreno-Adriatico, ultimele doua si din cauza faptului ca se disputa in Italia, cea mai afectata tara de gripa de tip nou din Europa. Reintrarea este prevazuta pentru Turul Cataloniei, pe 23 martie.

De asemenea, si Astana a anuntat ca renunta la urmatoarele competitii din martie, iar Tirreno-Adriatico este ca si anulata…

PS. Saracia fara margini a presei sportive din Romania, financiara, dar mai ales in idei si subiecte, este perfect ilustrata de penibila discutie nesfarsita despre “cazul Balgradean”, o nascocire fara cap si coada, zeci de ore de vorbarie pentru ca un fotbalist spre apus (ca in Apus nu prea avem…), 32 de ani peste 2 saptamani, de toata mana s-a transferat fara sa ii spuna lui Gigi Becali, icoana perfecta kitch a fotbalului romanesc.

Nu-mi vine sa cred cat de jos s-a ajuns, ma uit nauc la oameni care isi fac ciorba zilnica din asemenea ingrediente indigeste, o peltea incredibila. Nemaivorbind ca 99 la suta iau de bune vorbele “latifundiarului din Pipera”, cu palatul lui de gablonz, te doare mintea!

Dar daca a spus cuiva din club s-a interesat cineva? Nu, ca nu conteaza, ca oaia ne-aduce noua cas, branza, lapte, lana si carnita, cam amare, dar umflam burta. Desi ma apropii de final, iata, m-am nascut, totusi, bine, am trecut prin 10 JO cu peste 100 de medalii de aur, aproape tot atatea calificari la Mondiale de fotbal si turnee finale europene consecutive, am scris despre glorii, despre legende. Nu de Balgradean, un om si el, dar in niciun caz subiect de presa serioasa…

* PROGRAMUL TV, vineri, 06.03.2020:
14:00 Tenis, WTA Turneul din Lyon Digi 2
17:30 Fotbal, Liga 2 Mioveni – Gloria Buzău Digi 1, Telekom 1, Look Sport
20:00 Fotbal, Liga 1 Astra – Botoșani Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Tenis, WTA Turneul din Monterey Digi 4
22:00 Fotbal, Ligue 1 Marseille – Amiens Digi 3
22:00 Fotbal, La Liga Alaves – Valencia Digi 4