Cel mai bun meci de joi de la turneul WTA de 275.000 de dolari de la Lyon a fost furnizat, fara discutie, de jucatoarea romanca Jaqueline Cristian, care a fost foarte aproape sa produca o mare surpriza, fiind eliminata abia dupa 2h35′ de principala favorita, americanca Sofia Kenin, cu 6-7 (5), 7-5, 6-4.

Recenta castigatoare a turneului de Mare Slem de la Melbourne a parut efectiv derutata de rezistenta formidabila a jucatoarei romance, de care o despart 157 de locuri in ierarhia mondiala (Kenin, pe 5, Cristian, acum pe 162, dupa ce a inceput saptamana pe 174!), pierzand primul set, in timp ce in a doua mansa, la 5-3, Jaqueline a avut chiar o minge de meci.

In cele din urma, plusul de experienta la nivel inalt al americancei, dar si o stare de oboseala a romancei, care a avut de trecut si prin calificari, au inclinat usor, aproape imperceptibil, dar decisiv, acul balantei, dar in acest moment Cristian poate profita la randul ei de asemenea confruntari memorabile.

Ii lipsea, probabil, un dram de ambitie, pe care acum a capatat-o. De altfel si site-ul WTA a remarcat-o chiar inaintea acestei partide din turul 2, de la Lyon, in avancronica scriind: “Pentru Kenin urmeaza confruntarea cu romanca Jaqueline Cristian, ajunsa pe tabloul principal dupa ce a trecut de calificari. Acum o luna, in Fed Cup, Jaqueline Cristian a obtinut primul ei succes in fata unei jucatoare din Top 50 WTA, iar de atunci a inregistrat 16 victorii si doar o infrangere”.

Tot in turul doi la Lyon, o alta romanca venita din calificari, Irina Bara, a fost eliminata, cu 6-3, 6-2, de rusoaica Daria Kasatkina, cap de serie nr. 8.

* La dublu, am fost foarte aproape de o semifinala treisferturi romaneasca, dupa ce perechea romano-germana Laura Paar/Julia Wachaczyk s-a calificat, dupa 6-2, 4-6, 10-6 cu frantuzoaicele Elixane Lechemia/Jessika Ponchet. Dar, favoritele nr. 4 Andreea Mitu si Raluca Olaru au ratat, desi au avut 2 mingi de meci, fiind invinse de rusoaicele Vitalia Diatcenko/Natela Dzalamidze, cu 3-6, 7-5, 10-7.

* Irina Begu a invins in turul 2 al turneului WTA challenger de la Indian Wells, un fel de incalzire pentru cel Premier Mandatory de 9 milioane de dolari de saptamana viitoare, favorita nr. 1, americanca Taylor Townsend, fara drept de apel, cu 6-0, 6-2, in mai putin de o ora.

Calificarea in optimi i-a adus romancei 2.580 dolari si 15 puncte, urmatoarea adversara fiind tot o americanca, jucatoare de pe locul 98, Kristie Ahn. Patricia Tig, favorita nr. 10 initial, s-a retras, din nou, de pe tabloul de simplu, nascand semne de intrebare…