Echipa de rugby a Romaniei, sub conducerea inteleapta a de neinlocuitului prezident Alin Petrache, a ajuns codasa intrecerii europene pentru tarile emergenta, ajungand, cu o etapa inainte de finalul Rugby Europe Championships 2020 pe ultimul loc, dupa ce a pierdut in fata Rusiei, la Krasnodar, fosta lanterna rosie invingandu-ne cu 32-25 (20-13), sambata, cu 4 eseuri la 3, deci cu bonus ofensiv, in timp ce noi am obtinut, in ultima secunda, bonusul defensiv.

Oricum, in acest moment, chiar inaintea incheierii etapei a 4-a, rugbystii romani se afla pe locul 6, cu 5 puncte, inaintea ultimului joc al acestei editii anuale, cu Belgia, la Botosani, pe 14 martie, de la ora 15,00, cu transmisie directa pe TVR 1, un post care este de o discretie completa in ce priveste preluarile de evenimente sportive.

Sa revin, insa, la meciul de sambata, impotriva Rusiei, un joc plin de greseli, in care cel mai mult a muncit arbitrul galez, va rog sa ma credeti. Nu am stat sa fac statistici, dar am facut vreo 6-7 erori de preluare, “en avant”, am pierdut jumatate din marginile executate, fiind dominati clar si in gramezile spontane (3 din 4 eseuri incasate), in plus cu un Florin Vlaicu cu ratari de lovituri de penalitate, din situatii bune spre foarte bune, lucru neobisnuit pentru liderul “all time” al transformerilor romani, cu aproape 1.000 de puncte la activ.

Sa ne intelegem, nici rusii, care au ajuns dintr-un noroc unic, la Cupa Mondiala de anul trecut, nu au fost vreo lumina, nici macar aia “De la Rasarit”, cum a scris, ignobil, Mihail Sadoveanu, intr-o carte de ploconire de pomina in anii ’50, gresind si ei destul, iar ceea ce se poate observa clar este ca, desi International Rugby Board a mai inlesnit intaririle nationalelor asa-zise “emergente”, adica din lumea a doua a acestui sport, diferenta dintre grupele valorice creste continuu.

In fine, punctele noastre au fost marcate de Maliepo (2), Simionescu – eseuri, Fl. Vlaicu – 2 l.p. si 1 transformare, Melinte – o transformare. Pentru Rusia punctele au fost reusite de Zikov, Mogomedov, Golosnitkii si Kusnariov (foto, FB RRF) – cate 1 eseu, Gaisin – 2 l.p., 2 transformari, Kusnariov – o transformare.

* Si pentru ca, asa cum spuneam, o veste proasta nu vine niciodata singura, aflam, dintr-o postare a campioanei de pe Twitter Indian Wells Premier Mandatory, turneul de 9 milioane de dolari de saptamana viitoare, ca Simona Halep, accidentata, a renuntat sa ia startul la competitia din desertul californian.

Cred ca Simona nu a vrut sa riste, mai ales ca nu pierde foarte multe puncte, anul trecut ajungand aici doar pana in optimi. Oricum, pacat, era un moment-cheie al sezonului, dar speram sa se refaca pentru turneul de aceeasi clasificare si valoare de la Miami, urmatorul din circuitul american de primavara.