Cea de-a 78-a editie a Cursei Paris-Nisa, cea mai importanta pe etape din debutul sezonului, a inceput duminica, pe o vreme ingrozitoare, ploaie piezise, din cauza vantului lateral (de morcov, cum se zice pe la noi), victoria revenind la Plaisir germanului Maximilian Schachmann (Bora), cronometrat pe 154 km in 3h32’19”, cu o medie orara de peste 43 km.

Pe locurile urmatoare, in acelasi timp, s-au clasat belgienii Dylan Teuns (Bahrain McLaren) si Tiesj Benoot (Sunwen), in acelasi timp, iar pe 4 a sosit francezul Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quickstep), ramolit de frig, cu 3 secunde intarziere, dupa ce a condus o evadare pe dealurile dinspre orasul de plecare si sosire, impreuna cu Benoot, castigand si bonsuri de timp in sprinturile intermediare.

Evident, clasamentul general prezinta aceasta ordine, fiind vorba de prima etapa, iar diferentele sunt date de bonusurile de la sosire si cele amintite:
1 Maximilian Schachmann (Ger) Bora-Hansgrohe 3:32:09
2 Tiesj Benoot (Bel) Team Sunweb 0:00:02
3 Dylan Teuns (Bel) Bahrain McLaren 0:00:04
4 Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-Quickstep 0:00:07
5 Pello Bilbao (Spa) Bahrain McLaren 0:00:24
6 Rudy Molard (Fra) Groupama-FDJ

Etapa a 2-a, Chevreuse – Chalette-sur-Loing, de 166,5 km, va putea fi urmarita, de la ora 15,40, deci spre final, pe Eurosport 1, dar publicatiile care au dat programele tv au fost prudente in a anunta programe, in fata atator amanari si anulari de competitii.

* Inclusiv in Romania, unde, desi in momentul in care scriu sunt cu totul 15 cazuri de coronavirus depistate clar, din care primii afectati s-au si vindecat, sunt acasa, spre deosebire chiar de tara de care am scris mai sus, Franta, a 3-a din Europa in gripati declarati, cu 613 cazuri sambata, au fost blocate, practic, toate competitiile sportive.

Pentru ca au fost interzise, pur si simplu, participarile a mai mult de 1.000 de participanti la toate competitiile si manifestarile, deci meciurile de fotbal clar incluse, ca si cele din cupele europene la handbal, Dinamo si CSM Bucuresti anuntand ca au sistat vanzarea biletelor pentru partidele din Ligile campionilor de peste 3-4 saptamani, cu PSG, la masculin, respectiv Gyor.

* Nu spun ca este bine, normal sau altfel, nu fac decat sa dau informatii, singura chestie oarecum subiectiva, desi nu prea, este ca aceasta masura drastica ne-a fost comunicata de acelasi personaj, Arafat, care ne spunea ca la Colectiv, unde au ars de vii zeci de oameni, totul este sub control. Acum, vad, controlul este oprirea oricarei activitati… Cam adept al extremismului in decizii, oficialul, nu credeti?

* Iar intre timp constat ca tot duminica, la Edinburgh, in Turneul celor 6 natiuni, s-a disputat, in fata a peste 67.000 de spectatori prezenti pe Murrayfield Stadium, meciul de rugby Scotia-Franta (in Marea Britanie sunt peste 200 de infectati cu coronavirus, inregistrandu-se si doua decese).

In fata suporterilor, pentru ca sportul este creat pentru ei, in primul rand, aflati in posesia biletelor de intrare din 2014, asa sunt cumparate in Turneu tichetele, cu ani inainte, scotienii au invins la un scor confortabil 28-17 (14-7), aducand impasul in tabara franceza, echipa “cocosului galic” fiind acum la egalitate de puncte, 13, cu Anglia…

Punctele au fost marcate de Mailand (2), Mcinally – eseuri, si Hastings 3 l.p., 2 transformari, pentru gazde, respectiv Penaud, Ollivon – cate 1 eseu, Jalibert – 1 l.p., 2 transformari.

Ultima etapa a acestei editii este programata pe 14 martie, cu meciurile Tara Galilor-Scotia (ora 17,15), Italia-Anglia (ora 19,45) si Franta-Irlanda (ora 23,00), orele Romaniei.