Din nou am avut o surpriza la sprintul final al unei etape in Paris-Nisa, cursa ciclista pe etape ajunsa la editia nr. 78, in ziua a treia impunandu-se un rutier de 24 de ani care avea o singura alta victorie in palmares, o etapa in Turul Californiei, ca neo-pro, spaniolul Ivan Garcia Cortina, de la Bahrain McLaren, care s-a impus dupa 212,5 km, intre Chalette-sur-Loing si La Châtre in 5h49’55”, cu o medie orara de 44 km!

Media orara, excelenta, a fost realizata in pofida unui vant de fata care a pus un obstacol plutonului pentru multa vreme, ca si vremea mohorata si traseul aflat multa vreme in camp deschis, prada oricarei adieri. Acest ritm, alert pentru 212,5 km, demonstreaza pregatirea foarte buna a rutierilor, aflati in situatia sa lupte pentru orice succes, in fata vitregiilor aduse de interdictii.

Dar animatorul etapei a 3-a a fost belgianul Tom Devriendt (Circus-Wanty Gobert), care a facut o evadare record pentru ultimele 3 decenii, de 186 km, cu plecare la borna 4 a traseului si prins cu doar 20 km inainte de final.

La sosire, insa, spectacolul a fost pe cat de interesant, pe atat de surprinzator, pentru ca fostul triplu campion mondial, de 5 ori tricou verde in Turul Frantei, slovacul Peter Sagan, a ratat total finisul, dupa ce cu o zi inainte fusese un lansator la fel d neinspirat. Plecat sa castige etapa, Sagan a fost depasit clar, cu peste o lungime, de Cortina (foto, Twitter), clasandu-se al doilea, in timp ce pe 3 a trecut italianul Andrea Pasqualon (Circus-Wanty).

Sprinterii veritabili au fost redusi la tacere, dupa cum se vede, motivul fiind fie finalul tehnic, cu multe viraje pe ultimii 2 km, fie o cazatura in ultima suta de metri.

Clasamentul general, deci, a ramas acelasi:
1 Maximilian Schachmann (Ger) Bora-Hansgrohe 13:12:01
2 Giacomo Nizzolo (Ita) NTT Pro Cycling 0:00:13
3 Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo 0:00:24
4 Mads Schmidt Würtz (Den) Israel Start-Up Nation 0:00:25
5 Sergio Andres Higuita Garcia (Col) EF Pro Cycling 0:00:26
6 Nils Politt (Ger) Israel Start-Up Nation 0:00:28

Miercuri, insa, ne putem astepta la schimbari, pentru ca vom avea un contratimp individual pe 15,1 km chiar in orasul vedetei franceze Julian Alaphilippe, Saint-Armand-Montrond

* Presedintele Uniunii cicliste internationale (UCI), francezul David Lappartient, a declarat ca anularea Turului Italiei si a Turului Frantei ar fi un dezastru pentru acest sport, intr-o iesire cam ciudata, totusi, in situatia in care o stare de neliniste este oricum prezenta pentru a mai veni si un astfel de personaj sa o tulbure si mai mult, iar in Italia au fost anulate deja Milan-San Remo, Strade Bianche si Tirreno-Adriatico.

Adica, spun eu, ce-ti veni, ma musiu, cred ca oamenii responsabili ar trebui sa iasa la rampa ca sa spuna ce au hotarat, dupa ce au facut-o, nu sa se planga ca o baba cu ochii la drobul de sare.

Asta in conditiile in care Paris-Nisa este, cum vedeti, in plina desfasurare, iar in lume numarul cazurilor de imbolnaviri cu coronavirus s-a injumatatit deja, totul parand ca un nor care vine de la Est, in China, pana spre Vest, cu Italia cea mai afectata si, e-adevarat, cu Franta pe 3 in Europa, cu peste 1.000 de cazuri.

Turul Italiei este programat sa inceapa din Ungaria, de la Budapesta, pe 9 mai, adica va ajunge in Italia peste fix 2 luni, 60 de zile care, ca o constatare empirica, dar cu valoarea ei statistica, in dezastrul din China s-a atenuat la sub 40 la suta din persoane afectate.

In ce priveste cea mai importanta cursa din istoria ciclismului, Turul Frantei, aceasta este prevazuta pentru luna iulie, adica la aproape jumatate de an de situatia de acum, cand poate acest atat de mediatizat Covid-19 ar putea sa fie o amintire urata.

Repet, alde Lappartient a sarit ca ala din baie! Sa ia masuri la momentul potrivit, daca stie ce sa faca, si sa stea linistit, ca daca se agita face mai mult rau. Ca si alti exaltati, din tote domeniile.