Doua certitudini: programul Jocurilor Olimpice de la Tokio nu va fi decalat, iar Romania are deja calificati 59 de sportivi, dar, in situatia dramatica a sportului mondial, blocat complet acum de pandemia virala, intrebarea-intrebarilor este cati si cum vor ajunge la Tokio alti sportivi romani, in conditiile in care majoritatea concursurilor de calificare s-au anulat.

In primul rand, trebuie spus ca prima certitudine vine din partea primului ministru al Japoniei, Shinzo Abe, care a anuntat inca de duminica de decizia ferma ca Jocurile Olimpice de la Tokyo din vara acestui an se vor desfasura conform calendarului deja stabilit, in pofida amenintarii coronavirusului.

Despre cealalta certitudine vorbim la sfarsit, de fapt voi reproduce, concret, lista romanilor deja calificati, cu nume si disciplinele pe care le reprezinta. Pana atunci, insa, sa vedem cum se vor adauga altii, pentru ca avem o prima federatie internationala, cea mai bine structurata, dupa opinia mea, dintre toate, cea de canotaj. Nu degeaba sportul modern s-a nascut acum aproape 2 secole, odata cu disputarea cursei Oxford-Cambridge, cele mai bune universitati din lume.

Ei bine, lucrurile sunt clare in ceea ce ne priveste: dupa ce si-a asigurat participarea la JO-2020 a 7 echipaje: dublu vasle feminin, categorie usoara, patru rame feminin si patru rame masculin, dublu vasle masculin, dublu vasle feminin, dublu rame feminin si dublu rame masculin, Romania mai avea, practic, de ajuns la Tokio cu cele doua 8+1, feminin si masculin, in urma Regatei de la Lucerna, care a fost ANULATA, ca si alte concursuri, inclusiv de Cupa Mondiala.

Zilele urmatoare, Comitetul International Olimpic si federatiile internationale vor stabili modalitatile de a completa cotele pe discipline la JO din Japonia, iar in ce priveste FISA impresia mea este ca, dupa ce am citit comunicatul oficial referitor la anularile de concursuri si discutiile privind continuarea cred ca se va merge pe ideea ultimei competitii care a asigurat locurile in concursul olimpic.

Concret, cred ca se va face completarea cotelor de echipaje dupa clasamentele de la CM 2019 de la Linz, unde au fost acordate cele mai multe bilete de Tokio, astfel ca Romania, care a avut ambele echipaje de 8+1, fix primele sub linie, are asigurate si aceste locuri. Nu mai este timp de alte calcule, iar situatia impune, de bun simt, adoptarea la nivel global a acestei idei, dupa discutiile CIO-FI, prima urmand sa aiba loc, online, chiar marti.

In aceste conditii, in ce ne priveste, cred ca handbalul romanesc a dat-o in bara, echipa feminina, care mai avea sansa calificarii la turneul preolimpic, anulat, din Muntenegru, clasandu-se abia pe locul 12 anul trecut, la CM din Japonia, adica mult sub adversarele din preolimpic cu care concura pentru 2 locuri, Norvegia si Muntenegru…

Asta este cand preocuparea ta este sa arunci in aer o echipa de club, din motive dubioase, chiar foarte dubioase, pentru ca, iata, nici acum, dupa 5 luni, nu avem un raspuns privind situatia Corona Brasov si a jucatoarelor, “dopate” cu o metoda despre care nu ni se mai spune nimic! Sa pleci la lupta pentru un loc cat mai bun la doar 2-3 zile dupa ce colege ale tale sunt in situatie disperata, pentru ca oficialii se cearta si incalca regulamentele, dezvaluind, ilegal, si nume, te afecteaza total!

In fine, in celelalte sporturi in care mai luptam pentru locuri de calificare olimpice, daca s-ar pastra criteriul pe care l-am amintit la canotaj, adica situatia in acest moment in rakingurile federatiilor internationale, de cele mai multe ori sau clasarile la competitiile de obiectiv, scrima ar avea sigur mai multi calificati, care se afla deja “in cote”, in frunte cu campioana olimpica Ana Maria Popescu, lidera Cupei Mondiale.

La fel la tenis, unde Simona Halep este ca si calificata, iar daca, asa cum isi doreste, va face obiectiv principal medalia olimpica, constanteanca va fi la Tokio, alaturi de un alt jucator din orasul ei natal, Horia Tecau, cel putin calificat pentru dublu mixt! Dar si cu sanse pentru dublu masculin! Cum la tenis inca nu s-au incheiat socotelile am putea avea si un dublu feminin, stam destul de bine si in aceasta ierarhie.

La box, acum se disputa turneu de calificare pentru locurile olimpice ale europenilor la Londra, britanicii neinchizand nimic, la lupte avem clasari bune la ultimele Europene, pe langa cei deja calificati prin medaliile cucerite, la haltere urmeaza sa aflam daca vom avea 4 sportivi sau doar 2 (din cauza prea numeroaselor cazuri de dopaj ale sportivilor nostri), la tir avem deja prima calificata din tara noastra, dar avem si alti sportivi foarte aproape de baremurile draconice, deci cu sanse de a fi admise.

Ei si aici, avem un alt criteriu, care este valabil pentru noi chiar si in sportul care il aplica: atletismul. Unde exista un barem pentru accederea in finala, dar si prevederea… “sau primii 12 din calificari”. Extinzand ideea, se poate completa cota olimpica a fiecarei discipline, inclusiv la atletism, cu luarea in calcul a ierarhiei la zi a fiecarei probe, la atletism, cum spuneam, dar si la tir sau inot, de pilda.

In fine, vom trai si vom vedea, acum sa recapitulam sportivii romani calificati sigur la JO de la Tokio:

Atletism (5): Florentina Iusco (saritura in lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului);

Canotaj (18): patru rame masculin, dublu vâsle feminin – categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin;

Baschet (4): echipa națională feminină de 3×3

Ciclism (2): Vlad Dascălu (mountain bike), ciclism pe șosea (atentie, aici avem, prin cota, 1 loc, dar cu obligatia ca sportivul respectiv sa ia startul atat la contratimp, cat si la fond);

Fotbal (18): echipa naţională olimpică;

Gimnastică artistică (2): Maria Holbură (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri);

Înot (2): Robert Glinţă (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate);

Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin pe 1.000 m;

Lupte (1): Alina Vuc (cat. 50 kg);

Tir sportiv (1): Laura Coman (puşcă aer comprimat 10 m).

Tenis de masa: echipa feminina (4 sportive, dintre care 2 si la simplu)