Ideea principala care se desprinde din exhaustivul Comunicat dat astazi publicitatii de CIO, la incheierea consultarilor cu Fedederatiile internationale este optimismul: incurajeaza sportivii sa-si continue pregatirile pentru participarea la JO-2020 de la Tokio, sprijina deplin decizia guvernului japonez de a respecta programul competitiei si saluta pozitia G7, a celor mai dezvoltate tari din lume de solidaritate deplina cu Japonia in aceasta privinta.

Dar, pentru ca textul mi se pare unul mult prea important pentru a-l fractura eu prin prescurtari si alegerea subiectelor, poate eronat, ca nu ma cred infailibil, voi face ceea ce cred ca trebuie, anume va pun la dispozitie, in traducere, sper ca destul de fidela si curata, intregul comunicat, pe care l-am primit prin intermediul colegilor de la AIPS. Iata textul INTEGRAL:

“Astăzi, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) și-a continuat consultările cu toți factorii interesați ai Jocurilor Olimpice Tokyo 2020. Prima a avut loc cu Federațiile Internaționale Olimpice ale sporturilor de vară. În zilele următoare vor urma cele cu Comitetele Olimpice Naționale (CNO), reprezentanții sportivilor, Comitetul paralimpic internațional (IPC), alte federații internaționale (IF) și alte părți interesate.

Acest comunicat enumera principiile stabilite de Comitetul Executiv al CIO, împreună cu punerea lor în aplicare în cooperare cu toate părțile interesate în cauză. CIO va continua să acționeze ca organizație responsabilă. În acest context, CIO solicită tuturor părților interesate ca, in cadrul propriilor lor competențe, să facă tot ceea ce poate contribui la stoparea virusului.

Comunicat

Aceasta este o situație fără precedent pentru întreaga lume, iar gândurile noastre sunt la toți cei afectați de această criză. Suntem solidari cu întreaga societate pentru a face totul pentru a stopa virusul.

Situația din jurul virusului COVID-19 afectează de asemenea pregătirile pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 și se schimbă zi de zi.

CIO rămâne pe deplin angajat faţă de Jocurile Olimpice Tokyo 2020 și cu mai mult de patru luni înainte de Jocuri, pentru a merge înainte, nu este nevoie de decizii drastice în această etapă; și orice speculație în acest moment ar fi contraproductivă.

CIO încurajează toți sportivii să continue pregătirea pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 cât pot de bine. Vom continua să susținem sportivii prin consultarea cu aceștia și cu autoritățile naționale respective și prin furnizarea către aceştia a celor mai recente informații și evoluții, care sunt accesibile sportivilor din întreaga lume pe site-ul Athlete365 și prin intermediul CNO-urilor și IF-urilor respective.

CIO are încredere că numeroasele măsuri luate de multe autorități din întreaga lume vor ajuta la stoparea situației produse de virusul COVID-19. În acest context, CIO salută sprijinul liderilor G7, astfel cum a fost exprimat de premierul japonez Abe Shinzo, care a spus: „Vreau să mentinem JO si cele Paralimpice in conditii perfecte, ca dovadă că rasa umană va infrange noul coronavirus, iar eu am sprijin din partea liderilor G-7. ”

Vom continua să acționăm într-un mod responsabil și am fost de acord cu următoarele principii imperative cu privire la organizarea Jocurilor Olimpice Tokyo 2020:

1. Pentru a proteja starea de sănătate a tuturor celor implicați și pentru a sprijini stoparea virusului.

2. Protejarea intereselor sportivilor și ale sportului olimpic.

CIO va continua să monitorizeze situația 24/7. Deja la mijlocul lunii februarie, a fost înființat un grup de lucru format din CIO, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Comitetul de Organizare Tokyo 2020, autoritățile japoneze și Guvernul metropolitan din Tokyo.

Scopul grupului de lucru este să asigure acțiuni coordonate din partea tuturor părţilor interesate. Are misiunea de a menține o evaluare constantă a situației pentru a stabili baza planificării operaționale în curs de desfășurare și a adaptărilor necesare. Grupul de lucru monitorizează, de asemenea, punerea în aplicare a diferitelor acțiuni hotărâte. CIO va continua să urmeze îndrumările acestui grup de lucru. Decizia CIO nu va fi determinată de interesele financiare, deoarece datorită politicilor sale de gestionare a riscurilor și a asigurărilor va putea în orice caz să-și continue operațiunile și să își îndeplinească misiunea de a organiza Jocurile Olimpice.

Au fost luate o serie de măsuri.

Formatul tuturor evenimentelor de calificare din martie și aprilie a fost modificat pentru a permite impunerea elementelor esențiale ale jocurilor; se adaptează purtarea torței olimpice din Grecia și elemente ulterioare ale traseului cu torțe din Japonia; întregul lanț de aprovizionare pentru pregătirea jocurilor a fost analizat; iar planurile alternative sunt în vigoare în cazul unor schimbari de ultim moment.

În același timp, subiectele și problemele identificate de Comisia de coordonare a CIO pentru jocuri ca prioritate continuă să mențină atenția deplină asupra Tokyo 2020, a CIO și a părților interesate. În acest sens, lucrările sunt în desfășurare pentru pregătirea evenimentelor de atletism pe sosea din Sapporo; Contramăsurile pentru combaterea căldurii continuă să fie detaliate și perfecționate din punct de vedere sportiv; iar planificarea transportului și a mișcărilor de mulțimi rămâne un obiectiv principal al atenției.

În ceea ce privește următoarele reuniuni, în special viitoarea vizită a Comisiei de coordonare și diverse analize ale proiectului, s-au făcut ajustări la ordinea de zi și la participare. În timp ce activitățile rămân planificate în aceleași date, participarea la Tokyo va fi redusă, asigurând în același timp că membrii Comisiei de coordonare pot participa la cea mai importantă parte a reuniunii. Același lucru se va face și pentru orice vizite ulterioare până la o nouă notificare.

Munca de zi cu zi între toate organizațiile continuă, deși de la distanță.

În prezent, toți factorii interesați ai Mișcării Olimpice și sportivii se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește asigurarea locurilor de calificare finale pentru Jocuri. În unele țări, sportivilor le este chiar greu să își continue programele periodice de antrenament. CIO este asigurat de solidaritatea și flexibilitatea manifestată de sportivi, IF-uri și CNO-uri, care gestionează aceste provocări în mai multe sporturi.

Până în prezent, 57% dintre sportivi sunt deja calificați la Jocuri. Pentru restul de 43 la sută din locuri, CIO va colabora cu IF-urile pentru a face toate adaptările necesare și practice la sistemele lor de calificare pentru Tokyo 2020, în conformitate cu următoarele principii:

1. Toate locurile de cotă care au fost deja alocate până în prezent rămân alocate CNN-urilor și sportivilor care le-au obținut.

2. Posibilitatea de a utiliza evenimentele de calificare existente și programate, oriunde acestea au încă acces corect pentru toți sportivii și echipele.

3. Toate adaptările necesare sistemelor de calificare și toate alocările locurilor rămase vor fi:

a) pe baza rezultatelor pe teren (de exemplu, clasarea IF sau rezultatele istorice);

și

b) să reflecte, dacă este posibil, principiile existente ale sistemelor de calificare respective (de exemplu, folosirea clasamentelor sau a rezultatelor evenimentelor specifice continental/regional).

Orice creștere a cotelor de sportivi va fi luată în considerare de la caz la caz în circumstanțe excepționale, cu sprijinul Comitetului de Organizare Tokyo 2020.

IF-urile vor face propuneri pentru orice adaptare la sistemele de calificare respective pe baza principiilor enunțate mai sus. Adaptările trebuie să fie puse în practică de fiecare sport din cauza diferențelor dintre sistemele de calificare. CIO a pus deja în aplicare o procedură accelerată pentru a rezolva această situație. Eventualele revizii necesare ale sistemelor de calificare Tokyo 2020 pe sport vor fi publicate până la începutul lunii aprilie 2020 și vor fi comunicate tuturor părților interesate.

Președintele CIO, Thomas Bach, a declarat: „Sănătatea și starea de bine a tuturor celor implicați în pregătirile pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 sunt preocuparea noastră numărul unu. Se iau toate măsurile pentru a proteja siguranța și interesele sportivilor, antrenorilor și echipelor de sprijin. Suntem o comunitate olimpică; ne sprijinim unii pe alții în vremuri bune și în perioade dificile. Această solidaritate olimpică ne definește ca o comunitate. ”

Președintele Asociației Federațiilor Internaționale Olimpice de Vară (ASOIF), Francesco Ricci Bitti, a adăugat: „Aș dori să le mulțumesc tuturor celor implicați în organizarea Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 și tuturor sportivilor și federațiilor internaționale pentru marea lor flexibilitate . Împărtășim aceeași abordare și aceleași principii ca și CIO și suntem la fel de dedicați ca si CIO pentru Jocuri Olimpice de succes Tokyo 2020. Vom păstra legătura și vom avea consultări ulterioare cu toți actorii interesați. ”

După consultările sale cu IF-urile, CIO va urmări cu Comitetele Olimpice Nationale (CNO) și reprezentanții sportivilor în zilele următoare.

* Acest comunicat a fost aprobat în unanimitate de Biroul Executiv al CIO și de toate Federațiile internationale pentru sporturile de vară.