Uniunea Europeana de Fotbal a anuntat marti in teleconferinta cu federatiile, dar si cu Liga cluburilor, ca Euro-2020 a fost amanata pentru anul viitor, iar Liga campionilor si Europa League au fost suspendate, intentia declarata, atentie, intentia, fiind de disputarea Euro in 2021, intre 11 iunie si 11 iulie.

Decizia a fost acceptata in unanimitate, o precizare care incepe sa devina un pic penibila, pentru ca sunt momente in care nu se voteaza, cu abtineri si contra, dar reflexele sfidatarilor penibile vad ca nu dispar. Pentru a face obisnuita reverenta cluburilor potente, UEFA a adaugat ca masura luata acum este pentru a putea duce la bun sfarsit Liga campionilor, Europa League si campionatele nationale, blocate, intr-un calendar inghetat.

Totusi, Aleksander Ceferin, presedintele UEFA, si Theodore Theodorakis, secretarul general, au anuntat crearea a doua grupuri de lucru, primul urmand sa se ocupe de calendar, cu participarea a doi reprezentanti ai UEFA, doi de la ECA (Liga cluburilor profesioniste europene) si 2 de la Ligile europene. Cel de-al doilea grup de lucru se va ocupa de consecintele economice ale deciziilor ce vor fi luate.

Va mai fi dupa-amiaza o intalnire cu sefimea de la cele 55 de federatii nationale (sper din tot sufletul ca Razvan Burleanu sa nu apuce sa scoata vreo vorba, sa nu ne faca de ras, vrea sa vorbeasca, vad intr-un comunicat de luni de futsal, U19 si alte off-uri provinciale), iar dupa toate acestea o reuniune a Comitetului Executiv trebuie sa valideze, de fapt sa oficializeze, sa dea forma juridica, tuturor deciziilor luate.

Lucrurile erau clare, previzibile, fara discutie, dar ceea ce mi-a mers pe suflet este ca am fost confirmat (iertati-mi accesul de vanitate…) de o pozitie clara exprimata de cel mai vechi cotidian sportiv din lume, puternicul La Gazzetta dello Sport privind desfiintarea acestei excrescente fara sens numita Liga Natiunilor!

Pentru ca, asa cum nu inceteaza sa atraga oamenii cu masura si capul pe umeri, printre care am bucuria sa ma numar, iata ca anul viitor va fi o inghesuiala de competitii inimaginabila. Da, pentru ca vor fi si preliminariile europene penru CM 2022, cu etapele 3 si 4 programate fix inaintea Euro amanat, adica 4-5 si 7-8 iunie, fix cand sunt semifinalele si finala Ligii Natiunlor, adica 2-3 iunie, respectiv 6 iunie.

Stai si te gandesti daca pana acum oamenii astia au fost normali la cap! Cum sa pui totul claie peste gramada? Iar inghesuiala programului competitiilor girate de UEFA, adica acelea intertari, e musai, dupa cum vedeti, sa faca loc in calendar ligilor continentale intercluburi.

Ei bine, poate se gandesc si Maria Lor cluburile mari sa-si mai restranga activitatea, cu un sistem care sa mai curete din grupe, preliminarii, faze eliminatorii fara numar si tot asa. Echilibru si masura, asta ne trebuie acum. Vom trece, fara discutie, si peste aceasta pandemie, dar obezitatea trebuie combatuta, sper sa ne dam seama de asta… Doar vorbim de sport, ce Doamne-fereste!