Nu numai din dorinta, manifesta, dealtfel, din partea mea, de a mai domoli iesirile isteroide pivind coronavirus si implicatiile lui in sport, ci pur si simplu pentru ca vesti bune exista, ma grabesc sa vi le comunic: Romania mai are un sportiv calificat la JO-2020, boxerul de categoria 52 kg Cosmin Girleanu, precum si desemnarea campioanei olimpice de tineret Georgeta Popescu, medaliata cu aur in proba de monobob la JOT-2020 de la Lausanne, drept candidata a Romaniei la Premiul Piotr Nurowski, potrivit COSR.

Altfel spus, prin aceste fapte lucrurile intra in normal, privim inainte, iar in cazul pugilistului Girleanu asistam chiar la o mica minune: dupa ce romanul s-a calificat in sferturile de finala ale categoriei, in turneul preolimpic european de la Londra, invingandu-l la puncte in optimi pe azerul Rufat Huseinov, ceea ce i-a asigurat locul in turneul olimpic tokiot, competitia s-a oprit brusc, autoritatile britanice aliniindu-se masurilor luate si in alte tari europene.

Asa incat, norocul unuia aduce ghinionul altora (dar numai, speram, il amana pentru mai sau iunie, dupa cum au declarat organizatorii londonezi), intrucat alti doi pugilisti romani ajunsi in pragul sferturilor, adica invingatori in primul tur, Paul-Andrei Aradoaie (81 kg) si Maria Claudia Nechita (57 kg), programati sa urce din nou in ring in cursul zilei de marti nu au mai urcat in ring.

Ei, cum spuneam, pastreaza sanse, insa, intrucat Grupul de lucru aflat la Londra pentru acest turneu preolimpic a comunicat reluarea calificarilor pentru mai sau iunie, inclusiv pentru alte continente.

In schimb, ceilalti boxeri romani prezenti la Londra, Cristina Cosma (60 kg), Robert Jitaru (57 kg), Eric Tudor (69 kg), Sorin-Mihai Caliniuc (75 kg), Daniel Burciu (+91 kg), Cristian-Razvan Filip (91), pierdusera inca din primul tur, fiind definitiv eliminati de la Jocuri.

Cealalta veste buna pentru olimpismul romanesc, propunerea COSR pentru o distinctie importanta a Georgetei Popescu are o semnificatie aparte, intrucat reprezinta viitorul olimpismului in general. Simbolic, medalia de aur la monobob de la Lausanne marcheaza deschiderea palmaresului in aceasta proba, programata prima oara si, pe deasupra, monobobul va fi prezent tot pentru prima oara la JO de iarna “mari”, de la Beijing, din 2022!

Premiul ”Piotr Nurowski”, oferit din 2011 celui mai valoros tanar sportiv european, a fost creat de Asociatia Comitetelor Olimpice Europene (EOC) in memoria fostului presedinte al Comitetului Olimpic Polonez, Piotr Nurowski, cel care a pierit în tragicul accident aviatic din aprilie 2010, de la Smolensk, cand aeronava prezidentială a Poloniei s-a prabusit si toţi cei 88 de demnitari de la bord si 8 membri ai echipajului au murit.

Voi incheia cu lista, completata la zi, a sportivilor romani calificati pana acum sigur la JO-2020 de la Tokio, competitie care a primit, alta veste exceptionala, sprijinul unanim al grupului G7 pentru desfasurarea JO 2020 conform programarii iniţiale! G7 cuprinde cele mai puternice state din lume din punct de vedere economic, tehnologic si militar: Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord si Statele Unite ale Americii.

Atletism (5): Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului);
Baschet (4): (echipa feminină 3×3);
Box (1): Cosmin-Petre Gârleanu (cat. 52 kg);
Canotaj (18): patru rame masculin, dublu vâsle feminin – categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin;
Ciclism (2): Vlad Dascălu (mountain bike), (ciclism pe şosea, un singur loc, la cota UCI, dar sportivul respectiv este obligat sa alerge si la contratimp si in proba de fond);
Fotbal (18): echipa naţională olimpică;
Gimnastică artistică (2): Maria Holbură (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri);
Înot (2): Robert Glinţă (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate);
Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin pe 1.000 m;
Lupte (1): Alina Vuc (cat. 50 kg);
Tenis de masă (3): echipa feminină (3 jucătoare plus rezerva);
Tir sportiv (1): Laura Coman (puşcă aer comprimat 10 m).