* Cel mai harnic sport actual, practic neobosit, tenisul, este nevoit sa opreasca absolut tot, inclusiv disputarea turneului de Mare Slem de la Roland Garros (amanat pentru septembrie), dupa ce, caz unic, intr-un comunicat comun ATP si WTA au anuntat suspendarea turneelor pana duminica 7 iunie, dar mai ales inghetarea clasamentelor.

Aceasta stopare a oricarei modificari a ierarhiilor inregistrate in acest moment este, de fapt, cea mai importanta decizie in aceste zile, iar poate acum, in aceasta pauza fortata de evenimente nenorocite, ne gandim la o alta abordare a acestor clasamente, care sa echilibreze chiar si calendarele celor doua circuite, acum obeze pana la deces.

Adica, in mod concret, se poate reveni la inceputuri, la origini, la ideea generoasa care a creat cele 2 organizatii gigantice, cand exista posibilitatea alegerii celor mai bune 12 rezultate dintr-o perioada de 52 de saptamani, precum si limitarea obligativitatii participarii la turnee in functie de pozitia jucatorilor/jucatoarelor.

Concret, daca erai in Top 10 nu participai, evident contracost, cu o “prima de start” la orice turneu, ci de la un anumit rang in sus, iar, pe de alta parte, stabilirea unor bonusuri pentru victorii ale out-siderilor la capii de serie. Asa a fost la inceputuri, iar aceasta incuraja competitia, fara a forta concurentele dornice de progres sa joace in nestire, fara pauza, practic.

* In fine, mai trebuie adaugat ca sezonul de zgura este compromis total in acest an, adica nu vom avea turneele de la Madrid, Roma, Munchen, Estoril, Geneva, Lyon, Strasbourg si Rabat, ca si, cum ziceam, la perioada stiuta, Roland Garros, amanat pentru 20 septembrie-4 octombrie.

* Membru al ALDE, secretarul de stat Claudiu Daniel Catana, a fost demis, se spune ca la cerere (mai degraba, sugestie) din functia detinuta la Ministerul Tineretului si Sportului. Stati linistiti, se ocupa de tineret. Nu prea stiu ce inseamna, dar avea functie, nene…

* Ca sa se afle in treaba, sa nu spuna lumea ca nu fac nimic, sefii de la FRF-LPF si cluburi (aceasta este precizarea din GSP, dar nu prea inteleg care e diferenta dintre reprezentantii LPF si cluburi, ma rog…) au avut o discutii despre calendar, luandu-se in calcul 2-3 scenarii, unul dintre acestea fiind sa fie reluate antrenamentele pe 16 aprilie, pentru ca la jumatatea lunii mai sa fie reluat campionatul.

Nu prea stiu de ce va spun toate chestiile astea (cum nu prea inteleg de ce oamenii cu cazier, fosti puscariasi, nu stau linistiti in banca lor, sa faca, decent, un pas inapoi, indiferent de nume, pentru ca in situatia de criza actuala avem nevoie de modele etice), dar trebuie sa va informez, imi duc crucea.

* Ceea ce nu prea pricep de ce a fost nevoie de aceasta discutie acum, ne dam democrati sau nu vrem sa raspundem de deciziile proprii, mai ales acum, cand lucrurile sunt clare pentru urmatoarea luna, cel putin, asa ca scenariile sunt pur si simplu pierdere de vreme, in aceasta formula.

Nu intelegeti ca este vorba de situatie de urgenta? Cat priveste luarea de pozitie a unui fost international, mare, chiar onorabil pana la un punct, “nu putem obliga fotbalistii sa joace dupa 30 iunie”, chiar ca raman cu gura cascata! Pai nu-i obliga nimeni sa joace fotbal, nimeni nu face acest lucru cu pistol la tampla!

* Oricum, dau informatiile sub beneficiul de inventar, poate stirea nu e chiar asa, iar colegii care au difuzat-o au simtit nevoia sa dea si ei o duma, sa nu ne plictisim. Asa ca sportul national vad ca a devenit bagarea in seama…