Cu 4 luni de zile inainte de Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokio-2020, flacara olimpica, aprinsa de la soarele Olympiei, de vestalele Templului Zeitei Hera, sotia lui Zeus, cu 10 zile in urma, a sosit pe pamant japonez, fiind adusa de un Boeing 787 al companiei “Tokyo 2020 Go”, aterizat pe pista bazei aeriene de la Matshushima din Prefectura Miyagi, cu putin inainte de ora 10,00, ora locala.

Prefectura Myagi este prima dintre cele 47 prefecturi nipone care gazduiesc focul sacru, simbol al renasterii si pacii, iar primele schimburi ale stafetei olimpice, care va lua startul de la Fukushima vineri, 26 martie, cu 121 de zile inaintea aprinderii pe Stadionul Olimpic din capitala, vor fi componentele nationalei feminine de fotbal a Japoniei, care au castigat Cupa Mondiala din 2011!

Pe aeroport, imediat dupa aterizare, primul care a deschis usa aeronavei a fost triplul campion olimpic de judo Nomura Tadahiro, ajutat de medaliatul cu aur la lupte Yoshia Saori, care au predat torta cu flacara olimpica (pentru prima oara, din motive ecologice, combustibilul va fi hidrogenul, exclusiv) presedintelui Comitetului de organizare Tokyo 2020, Mori Yoshiro, care era insotit de presedintele Comittului Olimpic Japonez, Yamashita Yasuhiro.

Ceremonia, sobra, intr-un stil care se potriveste gazdelor acestor Jocuri, nr. 32 de vara din era moderna, a fost marcata de un moment cu totul special: orchestra simfonica a JASDF (a fortelor aeriene nipone) a intonat o varianta stilizata a “Marsului Olimpic Tokyo”, cel care, in mod simbolic, a fost auzit si la Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokio din 1964, capitala nipona prima gazda asiatica a competitiei care organizeaza din nou intrecerile sub cele 5 cercuri ingemanate.

Mori Yoshiro a tinut un mic discurs, subliniind mesajul de pace si speranta care vor fi edificate la Tokio incepand din 24 iulie, data deschiderii JO, iar deviza stafetei olimpice va fi #HopeLightsOurWay. In pur stil nipon “Calea Luminilor sperantei noastre”, daca imi permiteti o traducere…

Iata primele 8 prefecturi si zilele in care vor fi strabatute de flacara olimpica:
1 Fukushima 26 – 28 martie
2 Tochigi 29 – 30 martie
3 Gunma 31 martie 1 aprilie
4 Nagano 2 – 3 aprilie
5 Gifu 4 – 5 aprilie
6 Aichi 6 – 7 aprilie
7 Mie 8 – 9 aprilie
8 Wakayama 10 – 11 aprilie