Campion olimpic de floreta la JO-1976, la Montreal, editie care a cunoscut primul boicot, cel al tarilor africane, venind dupa o mare criza a JO, cea de la Munchen-72, cand a avut loc atacul terorist ucigas al fedainilor impotriva delegatiei israeliene, presedintele CIO, Thomas Bach, el insusi bavarez, nascut pe 29.12.1953 la Worzburg, a adresat duminica seara o Scrisoare deschisa adresata “doar sportivilor”. Iata textul integral:

“Fiind eu insumi un olimpionic, stiu ce simtiti in aceste zile. Vreti sa va concentrati pe competitie si antrenament si nu sa pierdeti concentrarea in timpul pregatirii pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Din nefericire, coronavirusul este o preocupare majora pentru noi toti. Este evident ca acesta a fost in acelasi timp un important subiect de discutie in Comisia executiva a CIO in ultimele 2 zile.

Ca urmare a numeroaselor consultari pe care le-am avut si continuam sa le avem cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, guvernul metropolitan al Tokyo, guvernul japonez si diverse alte autoritati din lume, in special din China, va pot asigura ca CIO este angajata cu toate fortele pentru a asigura Jocuri Olimpice Tokyo 2020 incununate de succes, iar aceasta din 24 iulie. Aceste consultari regulate vor continua pentru ca noi sa putem face o evaluare completa a situatiei.

Bineinteles, stim ca intrecerile de calificare olimpica programate in prexent reprezinta o reala provocare si ca ele necesita o mare flexibilitate din partea voastra, dar si din partea Comitetului vostru National Olimpic (CNO) si Federatia voastra Internationala (FI). Unii dintre voi au fost nevoiti sa-si modifice programul de competitie, planurile de antrenament si de deplasare in functie de modificarea locurilor de desfasurare sau de antrenament si de restrictiile de calatorie. Vreau sa va multumesc personal pentru aceasta flexibilitate si aceasta solidaritate care incarneaza veritabilul spirit olimpic.

Fiti siguri ca CIO va continua sa lucreze fara odihna impreuna cu CNO si FI pentru a gasi solutiile tuturor acestor probleme si pentru a garanta o calificare olimpica echitabila in aceste circumstante. Primim zilnic informatii actualizate si vom urma sfaturile OMS, care este agentia Natiunior Unite compenta pentru problemele de sanatate.

Va vom transmite direct aceste informatii fiabile prin intermediul platformei care va este rezervata, Athlete365. Aceasta va va permite pentru a va adapta mai bine situatiei in timpul pregatirii voastre pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

Este una dintre numeroasele initiative luate de CIO pentru a va sustine in atmosfera competitiei si din afara, fie ca va fi direct si/sau prin intermediul CNO propriu si FI. Nu ezitati sa profitati de prestatiile si resursele puse la dispozitia voastra. Va incurajez, de asemenea, sa ramaneti in contact strans cu proprii vostri reprezentanti, ai sportivilor.

Sper ca avand acest sprijin, veti putea sa va concentrati din plin la pregatirea voastra pentru Jocurile Olimpice. Nu va relaxati eforturile! Vom putea astfel, noi, comunitatea olimpica, sa unim din nou lumea intr-o competitie pacifica. Este ceea ce face unice Jocurile Olimpice, iar voi, ca actori principali ai acestei comunitati olimpice, inspirati miliarde de oameni pe intreaga planeta.

Ma bucur sa va vad la Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Mult noroc tuturor!

Cu prietenie,
Thomas Bach” (salutari si semnatura autografe)

FOTO: Fosti vecini in Satul Olimpic la Montreal-1976 (editie care in amintire au ramas drept “Olimpiada Nadiei”), fosta mare gimnasta romanca Nadia Comaneci si Thomas Bach, ambii medaliati cu aur in Canada

LE. In contextul acestei scrisori deschise, m-a mirat ca tocmai Canada, gazda unei editii, din 1976, care a cunoscut, prima, boicotul, dar a beneficiat de solidaritatea olimpica, JO fiind salvate astfel, anunta, la nivel guvernamental (ca si Australia) boicotul pentru aceasta vara!