In aceste momente de cumpana, de tristete, adesea greu de stapanit, cu semnale cand de predare, cand de determinare pentru continuarea unei vieti, sportive in cazul acesta, normale, iata ca presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Mihai Covaliu, iese cu o declaratie care ne incarca de speranta, mai ales ca vine in urma unei discutii cu presedintele CIO, Thomas Bach, dupa cum el insusi precizeaza.

Ca o coincidenta, si Covaliu, si Bach sunt campioni olimpici la scrima, cred ca s-au inteles din priviri (pe video, evident, in aceste zile), dar si o precizare: ilustrarea acestei postari este din canotaj, pentru ca, pe de o parte, de acolo avem cele mai bune sperante pentru JO de la Tokio-2020, dar si pentru ca un indemn pentru ajutor si intelegere a venit, tot astazi, de la Elisabeta Lipa, presedinele Federatiei de specialitate, cea mai buna canotoare a secolului XX.

Redau, pur si simplu, textul lui Mihai Covaliu, preluat de pe contul COSR, asa cum a aparut luni. Nici nu vreau sa ma bag in seama cu comentarii, nici sa speculez in legatura cu ceea ce se aude ici-colo, nu e timpul, dar nici aceste fraze nu necesita vreo provocare. Iar faptul ca textul a aparut luni, in jurul orei 16,00, poate avea semnificatia lui.

“Declarație

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu a cerut, în contextul situației mondiale a pandemiei de coronavirus, poziția Comisiei Sportivilor din cadrul COSR în ceea ce privește participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, între 24 iulie și 09 august 2020. Totodată, Mihai Covaliu a confirmat că niciun lot naţional sau olimpic nu se mai pregăteşte centralizat în România, toţi sportivii aflându-se la domiciliile lor. De asemenea, au fost cerute Federațiillor Sportive Naționale puncte de vedere în ceea ce privește continuarea pregătirii sportivilor în contextul situației mondiale.

“La ora actuală nimeni nu se mai pregăteşte centralizat în România. Toți se pregătesc în siguranţă la domiciliile lor. Fiecare sportiv, antrenor, membru al colectivului tehnic, se gândeşte la sănătatea lui şi a familiei sale şi după aceea la performanţă. În aceste condiții grele ale pandemiei de coronavirus nu se poate vorbi despre performanță sportivă. Așteptăm decizia Comisiei Sportivilor, punctele de vedere ale Federațiilor Sportive și apoi vom decide în Comitetul Executiv al COSR ce se va întâmpla cu participarea Team Romania la Jocurile Olimpice de la Tokyo”, a declarat Mihai Covaliu.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a trimis miercuri autorităţilor române o solicitare prin care să li se permită loturilor olimpice să se pregătească pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, în urma deciziei luate împreună cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, şi cu ceilalţi preşedinţi ai EOC (Comitetelor Olimpice Europene), privind continuarea antrenamentelor sportivilor. Se caută în continuare soluții pentru continuarea pregătirii sportivilor în condiţii speciale.
Până în acest moment 59 de sportivi români și-au câștigat dreptul de a concura la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.”

LE: La scurt timp, iata si o confirmare din alta sursa, care a difuzat, aproape simultan, o declaratie, din care citez: “Preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că sportivii calificaţi şi cei aflaţi în cursa de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo îşi vor relua pregătirea centralizată după ce a obţinut acordul directorului Institutului Matei Balş, Adrian Streinu-Cercel, membru al Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.” Asa ca, dupa cum se vede, m-am orientat si cu poza…