Comitetul International Olimpic a anuntat marti amanarea cu un an a Jocurilor de la Tokio cu un an, din cauza crizei sanitare provocate de coronavirus, decizia fiind simultan confirmata de primul ministru japonez Shinzo Abe, care a precizat ca i-a cerut presedintelui CIO, Thomas Bach, sa reprogrameze JO de vara de la Tokio, iar acesta si-a dat acordul.

Asadar, de acum este oficial: Jocurile Olimpice de la Tokio vor avea loc, fara indoiala, in vara lui 2021, iar masura a fost luata de comun acord CIO si autoritatile nipone, intelegerea fiind “100 la suta” aceeasi de ambele parti, dupa cum au subliniat cei doi oficiali citati.

Cei doi au avut o convorbire telefonica in aceasta dimineata, intr-un moment in care presiunea in favoarea unei amanari nu inceta sa creasca in fata crizei sanitare mondiale provocate de coronavirus. Comitetul Executiv al forului olimpic mondial se reunestei marti dupa-amiaza pentru a valida oficial aceasta decizie.

“In circumstantele actuale, pe baza informatiilor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, presedintele CIO si primul ministru al Japoniei au concluzionat ca Jocurile celei de-a XXXII-a Olimpiade de la Tokio trebuie sa fie reprogramate la alta data decat 2020, dar nu mai tarziu de vara lui 2021, pentru a salvgarda sanatatea sportivilor si a tuturor persoanelor implicate in Jocurile Olimpice si comunitatea internationala”, arata CIO intr-un comunicat.

Luni, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, declara ca aceasta pandemie COVID-19 pandemic “se accelereaza”, existand peste 375.000 in intreaga lume, iar cazurile se raspandesc ora de ora.

Aceasta hotarare era foarte asteptata de numerosi sportivi, ca si de Comitete nationale olimpice, care cereau o amanare, iar varianta verii anului 2021 a fost preferata unei amanari pentru toamna acestui an. CIO a subliniat ca denumirea Jocurile olimpice de vara Tokyo 2020 va fi pastrata.

Aceasta este o premiera in timp de pace, pana acum fiind amanate doar JO din 1916, 1940 si 1944, din cauza celor doua razboaie mondiale.