Grupul de lucru, task force “Here We Are, condus de John Coates, presedintele Comisiei, si directorul execuiv al JO, Christophe Dubi, a inceput consultarile cu federatiile internationale si Comitetul de organizare a JO-2020 de la Tokio, pentru a stabili fereastra din calendarul international in care sa se desfasoare anul viitor Jocurile, desprinzandu-se 2 ipoteze – prima este aprilie-mai, iar a doua – iulie-august.

In ce priveste perioada aprilie-mai, aceasta are drept argumente evitarea caldurilor excesive din mijlocul verii, asigurand conditii climatice perfecte. Se stie ca initial, din cauza caldurilor, cursele de maraton si de mars din cadrul concursului olimpic de atletism au fost mutate la Sapporo.

Insa aceasta alegere intra in coliziune cu interesele retelei de teleziune americane NBC, care asigura venituri de miliarde de dolari, intrucat are prevazute transmisii din finalul sezonului de baschet, NBA si NCAA, dar si alte competitii clasice de primavara, aflate in programul mai multor sporturi. Alte anulari sau amanari ale acestora ar insemna, practic, sfarsitul unor traditii istorice glorioase si ar afecta distrugator disciplinele respective, la care se adauga dificultatile legate de stabilirea calificarilor in mai multe FI, problema extrem de importanta pentru multe dintre acestea.

Iulie-august pare cea mai usoara ipoteza, din mai multe puncte de vedere, dar creeaza, de asemenea, complicatii. In mod cert, Campionatele mondiale de atletism si de natatie vor trebui regandite, pentru ca s-ar suprapune Jocurilor. In schimb, alte discipline si-ar putea reprograma mai usor intrecerile si nu ar afecta finalul sezonului de fotbal american si sportul profesionist (de subliniat ca televiziunea americana este principalul furnizor financiar in ce priveste drepturile de transmisie, care, la randu-i, este pe primul loc la veniturile olimpice).

Referitor la costurile in crestere, Comitetul de organizare s-a predat: cheltuielile vor fi mai mari, iar acest lucru a fost clar de la inceput, de cand s-a luat decizia amanarii. CIO are un contract de asigurari, care, de asemenea, include si cele 33 de federatii olimpice, dar este mai mult decat evident ca aceasta asigurare nu-i de ajuns. Thomas Bach, in anuntul sau privind amanarea, a fost ferm cand a spus ca toti trebuie sa faca sacrificii, insa nimeni nu stie cat va suferi din punct de vedere financiar fiecare dintre cei implicati.

Daca imi permiteti o parere, cred ca perioada va fi, totusi, aceeasi cu cea din 2020, adica 24 iulie-9 august, 2021, vezi bine, adica vom asista la o resetare completa a sportului mondial. Sa speram ca nu numai a sportului mondial…