Poate Turul Frantei-2020 sa aiba loc in aceasta vara, asa cum fusese stabilit, adica cu startul la Nisa pe 27 iunie, dupa cavalcada de amanari de mari competitii, inclusiv a Jocurilor Olimpice, Euro, Copa America, Campionatul Africii la fotbal?

Amaury Sport Organisation (ASO), firma care organizeaza Turului Frantei, tace. Oficial, celebra cursa este in continuare in calendar, din 27 iunie 2020, cu Marele Start la Nisa, in timp ce tot ASO nu a suflat o vorba nici despre o alta cursa ciclista aflata in portofoliul ei, Criterium Dauphine, planificata la start pe 31 mai 2020.

Totusi, spre surpriza generala, ministrul sportului din Franta, Roxana Maracineanu, tocmai a vorbit, fiind total in favoarea mentinerii Turului Frantei 2020, chiar daca va fi fara spectatori. Potrivit oficialei de origine romana, prima campioana mondiala de inot pentru Franta, prezenta publicului la starturi si sosiri ar putea fi interzisa, ca si cea de pe marginea soselelor. Ea a amintit, totodata, ca finantarea Le Tour nu se bazeaza pe vanzarea de bilete, ci in special pe drepturile de televiziune.

“In aceasta perioada de recluziune, toata lumea este constientă si responsabila. Toata lumea a inteles beneficiile ramanerii acasa si, prin urmare, a preferat emisiunea de televiziune decat spectacolul live, spune Roxana Maracineanu. Mai mult, ea considera ca evenimentul ar putea fi amanat pana in august sau chiar in septembrie, deoarece calendarul mondial este acum liber de orice alta competitie”.

Atat ciclistii, directorii de echipe si sponsorii care au fost intrebati, toti vor ca Turul Frantei sa mearga mai departe, dar ar accepta si anularea, in cazul in care criza coronavirusului continua. Alergatorii ar accepta chiar ideea de a concura chiar si cu un antrenament de scurta durata si neobisnuit. In Franta, profesionistii se pregatesc acum acasa, cu speranta sa fie gata sa revina pe sosele la sfarsitul lunii mai. Intervievat de L’Equipe, campionul francez Thibault Pinot a fost de parere ca rutierii din strainatate nu au fost, toti, afectati de izolare, putandu-se pregati in mare parte si afara.

“Aceasta competitie inseamna enorm in Franta, acum a venit momentul esential pentru solidaritate si de lupta impotriva coronavirusului. Pentru Turul Frantei noi suntem intotdeauna pregatiti…”, a subliniat Pinot.

* Si parca pentru a da o bruma de speranta, primul mare ciclist depistat pozitiv la Covid-19, columbianul Fernando Gaviria, care alearga acum pentru UAE Team Emirates, a refacut testul, care a dat rezultat negativ, astfel ca medicii i-au si dat drumul din spital. Gaviria, care este si campion olimpic pe velodrom, a multumit medicilor din Emiratele Arabe Unite si a spus ca abia asteapta sa-si vada in primul rand familia….