Sindicatul fotbalistilor romani, cred ca printre primele organizatii de acest fel din Romania, infiintata inca in 1990 de regretatul Bubu Sotir (tin minte, prima sedinta a comitetului de infiintare a avut loc in cladirea unede se afla acum ProTV, pe Bd. Pache Protopopescu, iar primul presedinte a fost Bogdan Stelea) ataca dur modul in care cluburile si federatia trateaza jucatorii, adica exact cei de pe urma carora exista acestea, afirmand intr-un comunicat “Jucătorii si statul roman suporta toate costurile!”

Asociația Fotbaliştilor Amatori si Nonamatori din România (AFAN) a emis in acest sens urmatorul comunicat, pe care il reproduc pur si simplu, pentru ca parerea mea o stiti, am mai scris aici, patronii si federatia habar nu au ca traiesc intr-o lume a legilor si angajamentelor obligatorii, respectate la sange.

Iar fotbalistii, producatorii banilor care tin in viata aceste structuri, adesea doar profitoare, nu sunt niste fiinte lacome, lipsite de empatie. Nu mai repet aici donatiile facute in lupta contravirusului, dar va dau doua exemple de asgtazi: vedetele de la Barcelona si jucatorii de la Salzburg au decis sa-si micsoreze veniturile, iar banii rezultati sa fie folositi pentru plata salariilor integrale ale celorlalti angajati ai cluburilor lor. Am spus, doar 2 exemple, dar sunt si vor mai fi multe asemenea gesturi.

Asadar, iata comunicatul AFAN:
“Având în vedere actele normative emise, precum şi faptul că nu există o abordare unitară a situaţiei din partea cluburilor de fotbal din România, Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România doreşte să facă următoarele precizări: AFAN a solicitat încă de la începutul stării de urgenţă deschiderea unui proces de consultare şi negociere împreună cu cluburile, cu FRF şi LPF, astfel încât să se găsească o modalitate echitabilă pentru împărţirea costurilor generate de suspendarea competiţiei, cât şi pentru a se asigura sportivilor, jucătorilor, acoperirea, într-o cât mai mare măsură, a drepturilor financiare pentru această perioadă.

Din păcate în ciuda unor declaraţii comune asumate de FRF, LPF şi AFAN, nu au existat demersuri concrete care să poată să fie aplicate unitar la nivelul fiecărui eşalon fotbalistic.

Ne-am văzut în situaţia de a ne asuma singuri demersuri către Guvern! În urma mai multor discuţii purtate cu Prim-Ministrul Ludovic Orban, cât şi cu ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe şi Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a identificat un anumit tip de soluţii care au fost descrise succesiv în OUG 30/2020, cât şi în OUG 32/2020.

A fost necesar a fi făcute modificări în OUG30/2020 pentru a veni cu o soluţie legală în vederea protejării celor care activează sub acoperirea contractelor de activitate sportivă, acest ‘mutant’ juridic care a scos sportivii de sub acoperirea sistemului de securitate socială.

Cu această ocazie se dovedeşte încă odată dacă mai era nevoie, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul situaţiilor de insolvenţă, că soluţia contractului de activitate sportivă a fost una cel puţin neinspirată, discriminatorie faţă de alte categorii de salariaţi din România, soluţia corectă fiind, aşa cum am susţinut permanent şi cum recomandă de altfel şi FIFA, aceea a reglementării pentru sportivi a unui contract de muncă de tip special, care să ţină cont de particularităţile izvorâte din activitatea sportivă şi din regulamentele sportive în vigoare”.

Acum, daca ma intrebati, poate AFAN si Blocul National Sindical gasesc modalitatea de a acorda asistenta juridica fotbalistilor, pentru ca aici este vorba de contracte civile, incalcate de angajatori. Iar impresarii ar trebui sa-si rupa de la gura aia care infuleca intre 10 si 20% din contracte sa se alature acestor demersuri, pentru a pune capat o data si o data abuzurilor! Altfel, toti isi vor pierde “clientii”!