Fostul director de marketing al Comitetului International Olimpic, care s-a ocupat in primul rand de drepturile de difuzare pentru 20 de editii ale JO, incepand cu Sarajevo 1984, Michael Payne, a apreciat ca “decizia de a amana JO pana in 2021, fara precedent, poate duce la o crestere a interesului si, implicit, la editia cea mai de succes din istoria competitiei supreme.

Intr-o reuniune de lucru la Lausanne, expertul universal recunoscut in marketing sportiv a fost de parere ca, prin comportamentul sau, prin faptul ca nu s-a grabit, ca si in 2018, la JO de iarna din Coreea de Sud, “CIO a dovedit ca a invatat sa reactioneze la presiunea politica,a demonstrat siguranta si prudenta, luand decizii atunci cand lucrurile au devenit clare.

Ca si cu Pyeongchang, unde a avut de suportat presiunile unei amenintari iminente a unui razboi nuclear, cu tensiuni intre presedintele Trump si liderul nord-coreean Kim Jung-un, cand s-a dovedit ca am avut cele mai bune JO de iarna din istorie, si acum CIO poate miza pe o sarbatoare fara egal a olimpismului”, crede Payne.

“În circumstanțele actuale, de îndată ce a devenit clar că focarul viral global și blocajele naționale ulterioare ar împiedica sportivii să se antreneze corect și să restricționeze pe oricine să călătorească, CIO s-a repliat foarte repede pentru a amâna Jocurile. În timp ce Comitetul de organizare de la Tokyo dorea o fereastră de patru săptămâni pentru a examina toate opțiunile, inclusiv ipoteza unor Jocuri de toamnă, președintele CIO, Thomas Bach, a realizat că aceasta nu este o opțiune, ci actiunea rapida, convingand gazdele japoneze ca o amanare de un an este singura optiune si ca ea trebuie anuntata imediat.

Complexitatea mutării Jocurilor Olimpice peste un an, practic zi pe zi, este un lucru excelent si ofera CIO si organizatorilor japonezi leacul pentru toate bataile de cap. Hotararea are multe consecințe: efectul de acțiune asupra calendarului sportului global, renegocierea a sute de contracte de la locul de muncă, gestionarea a milioane de bilete vândute deja; șapte ani de planificare au fost opriți brusc. (…)

Dar, odată ce organizatorii locali au depășit șocul inițial și au analizat situația, nu există nici o problemă care nu poate fi depășită și, având în vedere atenția extraordinară a japonezilor pentru detalii și ingeniozitatea lor, renumită, sunt sigur că vor trece prin această provocare, fiind chiar mai puternici.

Comitetul de Organizare din Tokyo a fost deja considerat de mulți drept cel mai avansat și bine pregătit dintre toate comitetele responsabile pentru Jocurile Olimpice. Programele sale de marketing sunt cele mai de succes din ultimele decenii și au sprijinul deplin al industriei japoneze și sprijinul puternic al guvernului și al oamenilor. Bazele sunt uimitoare; infrastructura este în perfecta stare de functionare.

Am văzut că fiecare comisie de organizare a ajuns la un punct al planificării lor în care, la trei luni de la Ceremonia de deschidere, și-au dorit că au făcut unele lucruri diferit, au prioritizat unele elemente în alte moduri. Tokyo este acum în poziția fără precedent de a privi din nou ansamblul situatiei și de a face acele mici modificări suplimentare care ajută la crearea magiei.

Astfel, Japonia are acum 12 luni suplimentare pentru a aborda acel fenomen unic pe care il reprezinta Jocurile Olimpice atât de speciale, calitatea magică a celui mai mare festival al umanității care există. Nu există niciun echivalent cu spectacolul universal numit Jocurile Olimpice. Tokyo 2020 ne oferă deplin ocazia să ne adunăm pentru a comemora sfârșitul situației de urgență Covid-19, pentru a aplauda rezistența spiritului uman și pentru a ne sărbători pe noi înșine; să sărbătorească umanitatea.”

Mesajul dat de reputatul specialist, dincolo de tonul cu totul favorabil, nu este, sunt sigur, motivational, pentru ca nu de acest lucru au lipsa niponii, ci o analiza lucida si bine argumentata a unui om care se pricepe. Asadar, sa privim cu incredere spre viitor…