* Uniunea europeana de fotbal, dar si FIFA au mai luat o serie de decizii legate de viitorul apropiat al echipelor nationale, doua dintre acestea vizand direct si fotbalul romanesc.

In primul rand este vorba de decizia UEFA de a reprograma meciul Romania-Danemarca pentru echipe Under-21, din cadrul calificarilor la turneul final din Ungaria si Slovenia, stabilit pentru 2021, pentru noiembrie, aceeasi data fiind avansata de altfel pentru toate partidele din calificarile europene pentru tineret care fusesera amanate din martie (31 martie era data jocului nostru cu danezii). Meciurile din programul initial, pentru septembrie si octombrie, au ramas la aceleasi date.

La turneul final U21 de anul viitor vor participa pentru prima oara 16 echipe, pe langa gazdele Ungaria si Slovenia urmand sa se califice castigatoarele celor 9 grupe preliminare, cea mai buna de pe locul secund (Romania este pe 2 in grupa a 8-a in acest moment, lideri fiind danezii), plus alte 4 formatii din duble de baraj.

* Totusi, ramane de rezolvat alta dandana: amanarea Euro-2020, pentru seniori, a fost prevazuta practic pentru aceleasi date ca si U21, adica iunie-iulie, asa ca aici mai trebuie sa asteptam o ajustare, cred eu.

* Foarte importanta este si hotararea FIFA, previzibila, inclusiv eu am amintit ca toate federatiile internationale vor proroga multe date, de calendar si de varsta. Astfel, pentru Jocurile Olimpice amanate in 2021 vor putea fi selectionati la tineret jucatori nascuti in 1997, regula privind U23 fiind astfel ajustata la situatie, pengtru ca, asa cum se stie, la turneul olimpic pot fi selectionati si 5 fotbalisti de orice varsta.

Asa ca toti jucatorii eligibili ca varsta pentru JO-2020 vor putea fi chemati si la loturile pentru 2021, cum spuneam lucru normal, previzibil, in linia intelegerii depline, laudabile, a situatiei speciale din partea tuturor Federatiilor internationale.

Poate FIFA, care este singura ce-si protejeaza la varf campionatele, va pricepe ca trebuie, acum, sa renunte si la o eventuala piedica privind selectia jucatorilor care evolueaza in cluburi importante, angrenate in campionate puternice sau/si in cupe europene, declarand si programul JO “date FIFA”, adica in care exista obligatia ca toate cluburile sa elibereze fotbalistii pentru nationala olimpica, competitia fiind intre 21 iulie (cu 2 zile inainte de JO propriu-zise, din cauza programului mai dur)-8 august.

* Canotorul britanic Tom Ransley, campion olimpic la Rio in proba de 8+1 a anunţat vineri ca s-a decis ca, la 34 de ani, sa retraga din activitate, desi intentia sa initiala era sa mai participe si la JO de la Tokio.”Vremea mea de canotor s-a incheiat. După 20 de ani şi doua medalii olimpice (bronz la Londra – n.m.LO) am ajuns la concluzia ca nu mai am de aratat nimic .

Era previzibil, de altfel, sa se intample si astfel de lucruri, dar, ca in orice domeniu din viata, ceea ce poate fi nefavorabil cuiva ar putea profita altuia. In mod egoist, recunosc, ma gandesc ca tineretea lotului nostru de canotaj devine acum chiar un avantaj un pic mai mare! Scuze, nu prea e sportiv ce scriu aici, dar, iata, am un moment de egoism…