In aceste momente dure pentru sanatatea, la propriu, a planetei, si convalenscenta prelungita a sportului, aflat in repaus cvasi-total, o coincidenta semnificativa face ca omenirea sa sarbatoreasca, in doua zile consecutive, Ziua Internationala a Sportului pentru Dezvoltare si Pace, pe 6 aprilie, si, pe 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii!

Cu ocazia celei de-a VIII-a Zile Internaționale a Sportului pentru Dezvoltare și Pace, directorul general al UNESCO, doamna Audrey Azoulay, a adresat tuturor o scrisoare pentru a sensibiliza cu privire la importanța valorilor sportului în timpul acestei izolari.

„Situația noastră actuală ne obligă să analizăm diferit valorile sportului; Niciodată valorile solidarității, incluziunii, corectitudinii, împărtășirii și împingerii limitelor cuiva nu au fost atât de necesare ”, scrie Azoulay.

Iată mesajul difuzat de Organizatia Natiunilor Unite pentru educatie si cultura:
„Astăzi, 6 aprilie 2020, lumea sportului trece printr-o experiență fără precedent din cauza pandemiei coronavirusului, care ne-a afectat viața de zi cu zi.

În multe părți ale lumii, pentru mai mult de 2,5 miliarde de oameni, activitățile fizice în aer liber – de la alergare la tenis, de la fotbal la cricket – au fost descurajate sau chiar interzise. În același timp, multe competiții au fost anulate sau amânate, așa cum s-a întâmplat în cazul Jocurilor Olimpice și Jocurilor Paralimpice, care trebuiau să aibă loc la Tokyo.

În aceste circumstanțe fără precedent, sportul rămâne totuși un aliat valoros. Trebuie să ne menținem activ fizic, deoarece exercițiile fizice sunt esențiale pentru o sănătate și pentru bunăstarea fizică și psihică. În plus, situația noastră actuală ne obligă să analizăm diferit valorile sportului; valorile solidarității, incluziunii, corectitudinii, împărtășirii și depasirea limitelor nu au fost niciodată atât de necesare.

Prin urmare, trebuie să sprijinim organizațiile sportive care sunt amenințate de această întrerupere la operațiunile lor obișnuite. Între timp, trebuie să găsim și alte sporturi pe care le putem practica acasă. Educatorii au un rol esențial în a sugera activități adecvate, astfel încât cei 1,5 miliarde de elevi si studenți care în prezent nu pot merge la cursuri să continue să fie activi fizic și să se distreze. (…)

(…) Paradoxal, în aceste vremuri dificile, sportul este un catalizator pentru solidaritate și speranță. Părintele olimpismului modern, Pierre de Coubertin, spunea că fiecare dificultate întâmpinată trebuie tratată ca o oportunitate pentru progres. Fie ca această criză severă cu care ne confruntăm astăzi să fie o sursă de progrese suplimentare: aceasta este speranța noastră pentru lumea post-COVID-19.”