Intrunita miercuri la Monaco, World Athletics, mai cunoscuta pana acum prin acronimul IAAF, in fapt Federatia internationala de atletism, a decis amanarea concursurilor care conteaza pentru calificarile olimpice pana la 30 noiembrie 2020, precizand din capul locului, insa, doua lucruri extrem de importante.

In primul rand, atletii care si-au obtinut calificarea pana acum la Jocurile Olimpice de la Tokyo au biletul pentru intrecerile de anul viitor adjudecat, astfel ca, va reamintesc, Romania are 5 atleti asigurati de prezenta la intrecerile olimpice: Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului).

Apoi, iata o alta decizie extrem de utila, pe care, cu toata modestia, o intuiam cu vreo 20 de zile in urma: daca nu vor fi realizate pana la 29 iunie 2021 baremurile impuse de FI vor fi luate in considerare clasamentele mondiale la zi pentru fiecare proba, potrivit cotelor date de organizatori.

Un fel de calificare in finala unei probe atletice: realizarea unui anumit rezultat, barem, asadar, precum si primii 12 sportivi. Aici, la Jocurile Olimpice, numarul este evident mai mare de 12, pentru ca fiecare proba are serii, semifinale la cursele de pista, precum si calificari in cele tehnice, sarituri, aruncari…

Cred ca exemplul atletismului va putea fi extins si la alte discipline, adica in afara locurilor obtinute la anumite concursuri de calificare (de scrima, de pilda) sa fie luat in calcul, la o anumita data, clasamentul mondial pe probe sau categorii!

Astfel ca ar fi interesant de aflat de la Federatia romana de atletism, care tine o socoteala riguroasa a clasamentelor la zi in lume, sportul olimpic numarul 1 fiind cel mai riguros din toate, cam care dintre sportivii romani inca necalificati sunt bine plasati de pe acum pentru o prezenta la Tokyo, pentru ca, daca se mai sta mult in casa, fara pregatire specifica, este foarte greu de crezut ca multi concurenti, nu numai de la noi, ci din intreaga lume, vor putea realiza baremurile extrem de ridicate impuse inca de acum 2 ani!

Ar mai fi de facut o precizare: pentru probele de mars si de maraton, data limita pentru obtinerea calificarii este ceva mai devreme, adica 31 mai, pentru ca in aceste probe primordiale sunt clasarile la competitii de obiectiv.

Si o stire de ultima ora din atletism: CM in aer liber de la Eugen (Oregon), prevazute initial in 2021, au fost amanate pentru 15-22 iulie 2022. Cele de sala de anul viitor, de la Naijing, in China, sunt, ca sa zic asa, in aer complet!