Iata ce declara pe 5 aprilie Karl-Heinz Rummenigge, presedintele Consiliului de administratie al Bayern Munchen: “Pandemia de coronavirus va aduce, dupa incheierea ei, unele lucruri pozitive, cum ar fi reasezarea pietei transferurilor jucatorilor, care o luase razna in privinta preturilor, iar din punct de vedere organizatoric va ingropa anuntata infiintare a unei Superligi europene.

”De la Legea Bosman din 1995, marea greseala a industriei fotbalistice a fost cresterea salariilor si a sumelor de transfer. Coronavirusul ne poate ajuta sa avem o lume mult mai rationala, cu un respect mai mare pentru fotbal. Nu cred ca va fi un proces dramatic. Va fi suficient ca fiecare sa fie deschis la corectarea filosofiei lui si poate vom avea un sport mai sanatos”.

La redeschiderea mercato, crede fostul mare atacant bavarez, oferta va fi mai mare decat cererea, iar, in consecinta, costul jucatorilor va reveni la normal. El a mai subliniat ca sustine o colaborare stransa intre FIFA si UEFA, sa aiba relatii armonioase, in interesul fotbalului, nu al fiecarei organizatii…

Si, cum era firesc, piata a si reactionat, Transfermarkt a scazut clar cotele fotbaliștilor, dar, cred, este doar o incercare a “bursei” de a mentine preturi cat de cat apropiate de ceea ce avea pana acum. Pentru ca inca sunt sume imense pentru jucatorii de varf, aceasta fiind doar oferta.

Insa ceea determina intr-o economie de piata este cererea. Or, eu ma indoiesc foarte ca dupa o pauza atat de lunga cluburile, inclusiv cele mari, extrem de bogate, vor iesi la targuieli imediat, astfel ca numerele pe care le vedeti sunt super-optimiste.

Si asa, insa, cotele jucatorilor au inregistrat scaderi intre 10 si 20 la suta, iar tot ceea ce era sub 300.000 de euro a ramas pe loc, ceea ce ar putea indica faptul ca se incearca pastrarea unei anumite credibilitati a pietei. Va imaginati ce s-ar intampla pe Transfermarkt daca ar aparea jucatori de 10.000 de euro?

Pe de alta parte, cum aceasta “bursa” este determinata si de imensa influenta a impresarilor de jucatori, despre care sunt curios daca vom mai vorbi la fel, dupa ce, in campionatele mici (la noi, de pilda), au aratat clar ca nu au nicio putere, practic, de a lupta cu patronii. Cu ce au ajutat asa-zisii nostri impresari de jucatori la pastrarea salariilor celor pe care ii reprezinta?

Si cu ce ii reprezinta de vreme ce, aflam ca doar firma fratilor Becali, cu toate pacatele, a reusit sa faca si contracte publicitare cu jucatorii aflati in ograda proprie, cu firme de echipament. Ceilalti par ca doar incaseaza comisioanele si procentele din venituri, dar in momentele de criza nu prea fac nimic. Probabil, dupa aceasta criza fara precedent se vor reaseza si pozitiile acestor profitori ai fotbalului.

Doar pentru jocuri de imaginatie, iata cateva informatii de pe Transfermarkt:

TOP 10 al celor mai valoroși jucători din lume:
Kylian Mbappe (21 de ani, PSG) – 180 milioane de euro
Raheem Sterling (25 de ani, Manchester City) – 128 milioane de euro
Neymar Junior (28 de ani, PSG) – 128 milioane de euro
Harry Kane (26 de ani, Tottenham) – 120 milioane de euro
Mohamed Salah (27 de ani, Liverpool) – 120 milioane de euro
Sadio Mane (27 de ani, Liverpool) – 120 milioane de euro
Kevin De Bruyne (28 de ani, Manchester City) – 120 milioane de euro
Jadon Sancho (20 de ani, Borussia Dortmund) – 117 milioane de euro
Lionel Messi (32 de ani, Barcelona) – 112 milioane de euro
Trent Alexander – Arnold (21 de ani, Liverpool) – 99 milioane de euro
Cristiano Ronaldo (35 de ani, Juventus) mai valorează doar 60 de milioane de euro după această actualizare.

Situația în Liga 1
O bună parte dintre jucătorii din Liga 1 au fost afectați de scăderea valorilor de piață. Florinel Coman (21 de ani) rămâne cel mai valoros jucător din campionatul românesc, însă este cotat la doar (sic! cifra umflata evident) 5.4 milioane de euro. Sub el, Dennis Man (21 de ani) valorează 5 milioane de euro, iar Alexandru Cicâldău (22 de ani) doar 4. Aici, va dati seama, este vorba mai mult de vise…

Un singur club mai valorează peste 1 miliard de euro
Manchester City rămâne singurul club din lume ai cărui jucători valorează cumulat mai mult de 1 miliard de euro. 1.02 miliarde, mai exact. „Cetățenii” sunt urmați în top de Liverpool – 966.95 milioane de euro, Real Madrid – 888.5M, Barcelona – 852.65M și PSG – 843.65M.

Cel mai valoros club din Liga 1 rămâne FCSB – 34.7 milioane de euro, urmat de CFR Cluj – 31.23M și de CS U Craiova – 26.5M.

ATENTIE! Este bine de tinut aceste estimari, iar in functie de ele vom putea vedea in ce masura si-a venit lumea in fire dupa tragediile prin care a trecut! Oricum, daca Rummenigge are dreptate, si iata ca incepe sa fie confirmat, si alta “pandemie” a fotbalului actual, a sportului in general, anume lacomia, umflarea pana la plezneala a programului competitional, sufera o lovitura: desfiintarea Superligii Europene, ca Liga Natiunilor, aiureala aia inter-tari, pare si ea in coma indusa!