Public acum şi partea a doua, tot în rezumat, a prezentării făcute de Michael Payne, fost director de marketing al CIO, pentru Asociaţia Internaţionale a Presei Sportive, pe platforma e-College, a situaţiei economice a sportului mondial, in condiţiile schimbărilor fundamentale pe care actuala criză le va aduce în industria globala a sportului.

Ar fi bine, cred, să vă reamintesc că Michael Payne a fost primul specialist care a salutat fără nicio rezervă unanimitatea (CIO, CNO, FI) care a dus la amânarea pentru anul viitor al Jocurilor Olimpice-2020 de la Tokyo, semn foarte clar că reputatul specialist este adeptul unor soluţii temeinice, trainice, fiind evident că nu acceptă cârpelile.

De la această idee trebuie să abordăm părerile lui, într-o perioadă în care unele entităţi sportive, mai ales cele de nivel naţional, abordeaza lucrurile “a la legere”, superficial, de azi pe mâine. Aşadar, episodul 2, care se referă la ceea ce ne aşteaptă, în opinia acestui specialist de elită.
PROBLEMA FLUXULUI DE NUMERAR „Cred că foarte puține industrii vor rămâne neschimbate atunci când vor ieși din această criză, iar sportul nu va fi lăsat neatins. Din punct de vedere al mass-media difuzate, sportul este conținutul lor cel mai important pentru a obține cele mai mari audiențe, astfel că singura provocare pe care trebuie să o punem în joc în momentul de față este doar o problemă a fluxurilor de numerar, deoarece difuzorii au încetat să plătească, vor începe să plătească din nou atunci când sportul va reveni în arenă.”

SPONSORIZĂRI „Sponsorizările trebuie privite oarecum diferit, deoarece cred că toate companiile trebuie să facă mișcări drastice pentru a rămâne în viață. Bugetele vor fi foarte afectate. Veți vedea multe dintre sponsorizări stopate și va dura timp pentru a reconstrui, pentru ca firmele care acum sponsorizează să-şi revină.”

„A treia sursă-cheie a veniturilor organismelor sportive, vânzările de bilete. cred că asta va reveni destul de repede. Însă cu ceea ce se vor confrunta acum cu toate sporturile este o problemă serioasă a fluxului de numerar și sursele lor de venit de bază puse în așteptare luni întregi, dar menținând în continuare cheltuieli serioase – cum ar fi cluburile de fotbal cu salariile jucătorilor lor.”

REVOLUŢIA FINANCIARĂ „Și cred că va exista o revoluție financiară în întreaga industrie a sportului, începând chiar de la vârf, unde va trebui să existe o regândire completă a modelului financiar, deoarece actuala masă de cheltuieli nu poate fi suportată. Vor fi schimbări fundamentale, fie că este vorba de proprietate, fie de bugetul viitor, plafoane salariale, fie că se află într-o restructurare a programului sportiv. “

CELEBRAREA UMANITĂȚII Primul director de marketing și drepturi de difuzare al CIO, însă, a reiterat poziția sa că Jocurile Olimpice de la Tokyo, care vor avea loc acum în 2021, au potențialul de a deveni cele mai mari şi importante din istorie.”

Închei aici cu aceasta succintă prezentare a felului în care vede lucrurile Michael Payne, care, prin ultima afirmaţie, mi-a dat o idee, un subiect pentru viitorul apropiat: inovaţiile tehnologice, dar si grija excepţionala pentru ecologie, de pe acum palpabile, de care dau dovadă organizatorii JO-XXXII-Tokyo. PE CURÂND!