Asociatia Internationala a Presei Sportive a difuzat luni, cu ilustratia pe care o vedeti aici, o stire care ne face nostalgici: guvernul italian a anuntat acordarea unui bonus de 600 euro pentru jurnalistii care nu-si pot practica meseria din cauza pandemiei declansate de Coronavirus!

Iar, in mod evident, cei mai loviti, de fapt redusi practic la tacere, sunt ziaristii sportivi, care nu mai au de aproape 2 luni “obiectul muncii”, pentru ca absolut toate competitiile au fost fie anulate, fie amanate sine die in cele mai bune cazuri.

Recunoscand importanta informarii pentru democratie, guvernul de la Roma are, iata, aceasta abordare, iar de acest bonus sunt ajutati in special freelancers, colaboratorii ocazionali, cei care lucreaza temporar in profesie, abandonati fara niciun mijloc de supravietuire.

Iar Consiliul Asociatiei jurnalistilor din Lombardia a ridicat imediat problema in aceasta situatie, cerand inca din luna martie guvernului italian sa introduca printre categoriile protejate si publicistii si alti profesionisti din jurnalistica care nu mai au ce munci. In mod concret, in decretul care prevede ajutorarea celor afectati de somajul fortat, la art. 44, paragraful 2, se regaseste, arata organizatia profesionala a ziaristilor lombarzi, prevederea aplicabila si in aceasta situatie.

Ministrul muncii va face operationala aceasta prevedere, se arata in textul la care ma refer, dand indicatii in acest sens Autoritatii de Securitatea Muncii, INPGI, sa ia masuri cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii aprilie.

Din pacate, arata site-ul AIPS, birocratia italiana, inclusiv in privinta institutiei de securitate sociala, este un virus periculos, distructiv, ca si Coronavirusul. Altfel spus, gazetarii italieni raman in asteptare, potrivit vechii zicale “nu cred pana nu vad”, aprecierea fiind facuta de autorul articolului, Fabio Cavalera.

Acesta a precizat ca bonusul va fi acordat pentru perioada de urgenta, subliniind ca asociatiile profesionale ale ziaristilor vor insista pentru simplificarea procedurilor si eliminarea obstacolelor puse de birocratie.