* Intr-o videoconferinta, conducerea LPF, cluburile, impreuna si separat, sindicatul jucatorilor, AFAN, dar mai ales detinatorii de drepturi tv au convenit sa ceara FRF reluarea meciurilor Ligii 1 de fotbal, pe 2 sau 7 iunie, date ideale, in care s-ar incheia si starea de urgenta pe teritoriul Romaniei.

Multe lucruri depind de situatia antrenamentelor, pentru ca, oricum ai lua-o, niciun fotbalist care se respecta nu poate intra din cvasi-nemiscare, adica autoizolare, in plina competitie. Pe de alta parte, este clar ca lumina zilei ca detinatorii drepturilor TV, care au dat o caruta de bani, sunt in mare impas, iar in contractul de cumparare pe bani grei a transmisiei jocurilor exista clauze pentru disputarea campionatului conform programului anuntat.

Ceea ce, sa fim drepti, se poate discuta, totusi, fiind vorba de o situatie nemaintalnita, astfel ca nu sunt excluse, forta majora impune, unele ajustari. Deocamdata, eu, unul mai marunt, asa, as sugera modificari la nivel practic. In primul rand, cred ca FRF ar putea suspenda pentru aceasta editie regula impunerii jucatorilor titulari sub 21 de ani, dar ar putea si permite mai multe schimbari, 4-5 de pilda, pentru ca nivelul de pregatire ii face pe antrenori sa se arunce in necunoscut la intrarea echipelor lor in teren.

In fine, mai avem de vorbit despre asta, asteptam si reactia FRF, dar si evolutia situatiei, asa ca, vorba ceea, deocamdata atat…

* Culmea este ca, simultan, si Liga profesionista din Franta inainteaza practic aceleasi date pentru reluarea Ligue 1 2019-2020, adica 3 sau 17 iunie, in functia de evolutia sanitara, dar, pentru ei (ceea ce la noi, din pacate, nu mai este cazul) in functie de deciziile privind cupele europene.

FFF va lua o decizie, avand si un alt reper: sezonul intern viitor a fost programat pentru 23 august, intrucat cluburile franceze nu sunt obligate sa treaca prin tururi preliminarii in cupele europene, intrand direct in grupe!

Campionatul s-a oprit in Franta in 23 martie, chiar inaintea debutului etapei a 29-a, din cele 34 ale sezonului. Mai multe vor putea fi discutate dupa Comitetul Executiv al Uniunii europene de fotbal, care va hotari in legatura cu competitiile continentale, reuniune programata pe 23 aprilie.

* O eventuala anulare a Turului Frantei, din cauza pandemiei de coronavirus, ar avea consecinte grave, competitia-far a programului Amaury Sport Organisation (ASO) fiind un ”monument” al tarii care l-a inventat acum mai bine de un secol, dar si o mana economica a ciclismului profesionist.

Nu doar milioane de telespectatori ar fi privati de Marea Bucla (circa 12 milioane, multi vacantieri special pentru a urmari cursa), dar si bugetele echipelor participante ar fi afectate profund, deschizandu-se astfel perspectiva sumbra a prabusirii economice a ciclismului, dupa cum apreciaza istoricul competitiei, Jean-Francois Mignot.

Prevazut intial pentru Marele Start pe 30 iunie (devansat fata de datele obisnuite, pentru ca s-a avut in vedere si participarea “tenorilor” la JO de la Tokio), Turul Frantei a fost amanat deja pentru luna august. In fine, ca sa nu mai lungim vorba: cifra de afaceri a Le Tour a ajuns in ultimii 20 de ani de la 5 la 50 milioane de euro, iar o pauza fortata ar duce chiar la disparitia unor echipe din WorldTour…

* Pe 22 aprilie se implinesc cele 90 de zile de suspendare a matusalemicului presedinte al Federatiei Internationale de Haltere, Tamas Ajani, care a fost inlocuit la conducerea interimara de americanca Ursula Papandrea, presdinta federatiei americane si a Comisiei feminine a IWF.

Numai ca, se plange in ultima vreme Ursula Papandrea, Ajani, acuzat de deturnare de fonduri, oficial, dar neoficial si de debandada din aceasta disciplina, macinata de dopaj, conduce in continuare din umbra, prin secretariatul aflat la Budapesta, care a ramas fidel ungurului Ajani. In varsta de 81 de ani, Tamas Ajani este de 20 de ani presedinte, dupa alti 24 de ani ca secretar general.

De aceea, actuala sefa interimara a propus un vot pentru destituirea lui Tamas Ajani din functie, mai ales ca, public, acesta a anuntat ca nu mai vrea sa ramana la conducerea federtiei internationale.