* Ionut Stroe, ministrul tineretului si sportului, a tinut joi o conferinta de presa in cadrul careia a declarat ca s-ar putea ca in luna iunie sa fie reluate competitiile sportive, sub rezerva stabiirii unei date, in functie de evolutia pandemiei.

“Momentul reluării competiţiilor încă nu a sosit, iar când se va întâmpla acest lucru va fi foarte bine şi explicit descris de legi şi ordonanţe. Acestea vor descrie modul în care se vor desfăşura. Luna iunie este un moment în care, din punctul meu de vedere, s-ar putea realiza reluarea competiţiilor, dar e prematur de spus.

Eu nu angajez niciun fel de afirmaţie publică în sensul stabilirii unei date sau a unei luni exacte. Ca ministru mi se pare uşor hazardat să afirm acum o anume lună. Dar sunt în discuţii cu Ministerul Sănătăţii de ceva vreme pentru a analiza această problemă. Avem studii medicale, lucrăm la un plan concret privind măsurile pe care trebuie să le luăm pentru relansarea sportului. Dar trebuie să o facem gradual şi foarte atent.

In legatura cu posibilitatea revenirii sportivilor pe bazele de pregatire dupa 15 mai, Stroe a precizat: “Depinde foarte mult de situatia fiecarei discipline, pentru că există diferenţe între sporturile individuale şi sporturile de echipă. Pe de altă parte contează mult modul gradual în care se va face această revenire în bazele sportive”. Ministrul a precizat că sporturile de echipă vor avea un regim mai strict de respectat faţă de disciplinele individuale.

“Nu au existat niciun fel de presiuni din partea federaţiilor pentru a începe mai repede competiţiile. Port un dialog corect cu toţi cei care se interesează de modalitatea în care se pot relua antrenamentele sau competiţiile. Riscurile de infectare sunt similare în întreaga societate, iar sportul nu este exceptat de această pandemie. Ba chiar studiile arată că sportivii care practică antrenamente de intensitate ridicată sunt mai susceptibili la infecţii şi în a contracta acest virus.

Iar asta cu atât mai mult ne pune în gardă şi ne face să fim extrem de prudenţi în a demara şi a stabili cadrul în care pot fi reluate pregătirile sau competiţiile. În acest moment orice formă de antrenament colectiv este limitată. Eu nu încurajez aceste antrenamente fără a avea expertiza, acordul sau un cadru oferit de epidemiologi şi Ministerul Sănătăţii. Sporturile de echipă vor avea un regim destul de riguros şi amănunţit în care vor fi deschise antrenamentele. Într-o fază incipientă se va lucra mai mult individual, probabil că perioada va fi undeva la 10 zile. După aceea, gradual, se va trece la antrenamente cu mai mulţi participanţi. Dar asta atunci când va fi momentul”, a afirmat el.

Stroe susţine că sportivii din loturile olimpice se antrenează intens la domiciliu în această perioadă: “Ţin legătura permanent cu COSR, sportivii din loturile olimpice se pregătesc continuu acasă. Sunt monitorizaţi de antrenori, dar şi de comisia tehnică a COSR. Jocurile Olimpice s-au amânat pentru la anul, aşa că este suficient timp pentru federaţii, pentru toată lumea, să îşi pregătească sportivii şi să îşi facă noi planuri”.

* Editia XXXII a Jocurilor Olimpice, de la Tokyo, rostogolita pana in vara lui 2021 ca urmare a pandemiei de Covid-19 nu va putea fi amanata inca o data, a atras atentia presedinele Comitetului de organizare, Yoshiro Mori, joi. El a subliniat ca nu exista “absolut nicio sansa” ca Jocurile Olimpice si Paralimpice sa poata fi trecute dincolo de  perioadele prevazute, deschiderea fiind pe 23 iulie 2021.

Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost reprogramate pentru perioada 23 iulie-8 august 2021, iar Jocurile Paralimpice, pentru intervalul 24 august-5 septembrie 2021.

* Situatia de la Dinamo a dat in bascalie, bataie de joc, ba chiar de-a dreptul soneala cu acte, de vreme ce Ionut Negoiță a anunțat ca a reluat negocierile cu fondul de investitii din Spania, adica fix cu cei despre care cu 15 ore in urma spunea ca “au venit cu niste cretinatati”.

Dincolo de capacitatea iesita din comun a fratelui Negoita de a imbogati dictionarul limbii romane moderne, inventand cuvantul “cretinatati”, acum a aparut si cu niste nume: Herminio Menendez, actionar principal, si Ioan Andone, presedinte. Da bine sa ai un nume de fost mare dinamovist, dar Ando nu aparuse deloc pana acum in ciorba asta lesinata, astfel ca bagati o indoiala cat casa cand cititi ce spune jumatatea de patron al Hotelului RIN…

Gata, de astazi luam o pauza cu subiectul asta, ca si asa suntem afectati psihic de coronavirus si zacutul in casa!