* In cele din urma, Comitetul Executiv al Uniunii europene de fotbal a acceptat ca unele campionate sa fie oprite inainte de ultima etapa, dupa ce initial interzisese acest lucru, dar singurul motiv trebuie sa fie pandemia de coronavirus si nu de alt fel, cum ar fi cel financiar.

Pe scurt, daca guvernul tarii respective decreteaza ca fotbalul nu se poate juca in conditiile actuale, acest lucru trebuie respectat, invocandu-se forta majora. Aceasta inseamna ca fiecare guvern si autoritatile sanitare pot decide decisiv in fata celor sportive.

Aceasta decizie a fost grabita de faptul ca se apropie ziua-limita pentru UEFA in ce priveste obligatiile contractuale referitoare la drepturile de televiziune si sponsorizari in perspectiva viitorului sezon din Liga campionilor si Europa League, iar participarea la aceste competitii trebuie sa fie, “in mod evident, bazata pe meritul sportiv”.

Ca sa va traduc, ca sa zic asa, mai precis aceasta ultima precizare, e vorba de prezenta echipelor de club in functie de locul ocupat in clasament, potrivit criteriilor in vigoare, si nu de coeficiente pe 5 ani sau alte aiureli, asa cum mai speculeaza unii, care au sugerat ca, de pilda, FCSB ar putea fi inscrisa in Liga campionilor, in locul campioanei, in speta CFR Cluj daca s-ar pune capat intempestiv actualei editii.

* Alte decizii luate de CE condus de Aleksander Ceferin (foto), presedintele UEFA:

– Amanarea UEFA Euro 2020 ramane pentru anul 2021, de aceasta fiind legata si programarea turneului final al European Under-21, initial datele fiind practic suprapuse.

– Circa 68 de milioane de euro vor fi impartite cluburilor, cu titlu de compensatie pentru cele care au dat jucatori la echipele nationale in preliminariile Euro-2020.

* Ursula Papandrea (SUA) va conduce Federatia internationala de haltere (IWF) pana la viitorul congres, in locul ungurului Tamas Ajani, 81 de ani, de 20 de ani presedinte dupa alti 24 ca secretar general, care a demisionat in urma unei suspendari decise dupa ce a fost acuzat de nereguli financiare.

De asememea, Comitetul Executiv al IWF a decis mutarea sediului federatiei de la Budapesta la Lausanne, urmand sa fie desemnat si un director general al organizatiei, care sa lucreze in orasul elvetian.

Americanca, aleasa initial presedinte interimar, este prima femeie in istoria de 115 ani a IWF care conduce acest for international, ea fiind cooptata in conducere, ca presedinta a comisiei de femei, abia acum 3 ani.

In ce priveste Congresul IWF, acesta se va tine, conform statutului pana pe 31 mai al anului urmator disputarii Jocurilor Olimpice, ceea ce ar insemna, in conditiile actuale, cel mai tarziu in 2022. Dar, probabil, lucrurile se vor precipita, in situatia in care actuala pandemie a dat peste cap toate regulile si cutumele, in toate sporturile.

De pilda, chiar la haltere, in statut scrie ca interimatul este automat preluat de primul vicepresedinte, care in acest caz ar fi fost Intarat Yodbangtoey din Thailanda. Dar ar fi fost culmea, pentru ca halterofilii thailandezi nu au dreptul sa participe timp de doi ani de la nicio competitie internationala, din cauza depasirii numarului de 10 sportivi dopati…