Din pacate, chiar sportul da primele semne de pierdere a reperelor in aceste momente dificile in care se afla lumea intreaga, in plina pandemie, luand, la handbal si fotbal acum, ,asuri aberante, semne de deruta totala.

In primul rand, este vorba de deciziile aiuritoare ale Comitetului Executiv al European Handball Federation (EHF), care, dintr-un condei, a incalcat un principiu sacru al sportului – rezultatul de pe teren, cu tot ceea ce poate insemna el, inclusiv suspansul legat de marile surprize.

Concret, CE al EHF a decis anularea meciurilor nedisputate din optimile de finala si sferturile de finala ale Ligii campionlor, astfel ca a anuntat, nu se stie pe baza caror principii, ca Final Four al competitiei sa se dispute cum era prevazut pe 28 si 29 decembrie la Koln, cu participarea echipelor Barcelona, Paris Saint-Germain, THW Kiel, Telekom Veszprém HC.

In acest mod, sfertul de finala dintre campioana Romaniei si PSG dispare pur si simplu din program, iar o echipa neinvinsa ca Dinamo Bucuresti se vede eliminata a priori, prin decizie administrativa. Masura este periculoasa din mai multe puncte de vedere, dar in special din cauza incalcarii crase a principiului sacru al sportului, singurul rezultat valabil este cel validat corect pe teren, in lupta dreapta, si schimbarea regulilor, aici sistemul competitional, cu optimi si sferturi, in timpul jocului.

Este consecinta directa a lacomiei fara margini a unor federatii internationale (iata la handbal, avem anual campionate continentale, mondiale, cupe, in grupe, apoi meciuri eliminatorii etc), care au inghesuit pana la sufocare programul competiional, iar la primul moment, grav, de restrangere a datelor posibile pentru disputarea meciurilor pe care singure si le-au stabilit o ia pe aratura.

Pentru a va da o idee de gandire aiuritoare, la aceeasi competitie, dar la fete, s-a lasat loc si de desfasurare a sferturilor de finala, care ar putea precede Final Four de la Budapesta, astfel ca turneul din capitala Ungariei s-ar lungi intre 3 si 6 septembrie, primele 2 zile fiind consacrate sferturilor.

Dar, alt semn de deruta, s-ar putea ca pur si simplu sa nu se mai dispute deloc anul acesta Liga campionilor la feminin, asta ca sa ne dam seama ca la EHF se gandeste cu oricare alta parte a corpului in afara creierului.

Iar pentru a va dumiri ca fac aceste aprecieri pur si simplu obiectiv, si nu pentru ca afecteaza o echipa romaneasca, iata o alta decizie care, de data aceasta, ne favorizeaza: anularea calificarilor pentru CE de handbal feminin 2020, echipele ce vor fi prezente fiind desemnate dupa ierarhia de la Euro-2018, cu Norvegia si Danemarca in calitate de gazde ale competitiei: Franta, Rusia, Olanda, România, Suedia, Ungaria, Muntenegru, Germania, Serbia, Spania, Slovenia, Polonia, Cehia, Croația.

Tragerea la sorti a EHF EURO 2020 la feminin va avea loc pe 18 iunie la Viena.

Un alt semn de deruta ne vine din fotbal, din Olanda, unde s-a decis ca anul acesta sa nu se acorde titlul de campioana, punandu-se capat in coada de peste actualei editii! Asta dupa ce Olanda anuntase ca vrea sa reia campionatul chiar din iunie-iulie.

Masura vine dupa alte doua anunturi imprastiate ale UEFA: mai acum 2 saptamani, Belgia era pusa pe coji de nuca pentru ca decisese sa inghete campionatul 2019-2020 cu o etapa inainte de incheierea sezonului regulat, dupa care acelasi CE al forului european preciza, joia aceasta, ca belgienii au avut dreptate, se poate pune capat.

Ei bine, parca bosumflati de contrazicere, dar, de fapt, supusi “interesului major” al inscrierii in cupele europene, olandezii au taiat in carne vie, anuland pur si simplu 25 de etape, iar pentru a se putea supune datei-limita de inscriere in cupele europene au anuntat ca primele 2 formatii, Ajax si AZ Alkmaar sunt calificate in Liga campionilor.

Este aici chiar samburele lipsei de relevanta a campionatelor interne din fotbal, pentru ca se recunoaste, mercantil, preeminenta competitiilor internationale. Semnul este derutant: jucam pentru titlul national sau pentru prezenta la masa plina, deocamdata, a cupelor europene?

Avem de a face, clar, cu un inceput de deruta de prost augur, sportul va fi lovit foarte dur chiar in esenta lui – competitia adevarata, cu ingredientele care i-au adus popularitatea imensa – surpriza, suspansul, disputa pana la ultima secunda si tot ceea ce aduce de interesul spectatorilor…