Pe site-ul insidethegame (de unde am luat si ilustratia acestui text) a aparut, sub semnatura lui Liam Morgan, o stire care va bucura, fara discutie, fotbalul mondial, care in aceste zile agonizează: “FIFA va trimite plăți în avans membrilor săi pentru a-i ajuta în timpul crizei de coronavirus.”

Iata asadar textul, care preia deciziile forului condus de Gianni Infantino (in foto):

“FIFA urmează să elibereze plăți în avans de 500.000 USD (404.000 lire sterline / 462.000 €) către asociațiile membre pentru a ajuta la ușurarea problemelor financiare cauzate de pandemia COVID-19.

Organismul de conducere al fotbalului mondial a declarat că banii, care vor acoperi costurile operaționale în timpul crizei de coronavirus, vor fi trimiși fiecăruia dintre cei 211 de membri ai săi în următoarele zile.

Fiecare asociație primește 6 milioane de dolari (4,9 milioane de lire sterline / 5,5 milioane de euro) de la FIFA în timpul ciclului de patru ani al Cupei Mondiale, ca parte a programului său de dezvoltare.

FIFA a declarat că are, de asemenea, criterii relaxate, care trebuie îndeplinite pentru ca organelor de conducere din fiecare țară să li se plătească partea lor din bani, ca răspuns la pandemie “ca un sprijin activ pentru a ajuta la salvgardarea fotbalului în toate asociațiile membre” .

Cea de-a doua tranșă a costurilor operaționale era prevăzută la plată iniţial în iulie.

Președintele FIFA, Gianni Infantino, a declarat că pandemia a adus „provocări fără precedent pentru întreaga comunitate de fotbal și, în calitate de organism de conducere mondial, este de datoria FIFA să fie acolo și să îi sprijinim pe cei care se confruntă cu nevoi acute”.

FIFA va oferi mai mult  ajutor membrilor după ce va finaliza următoarea etapă a planului său.

“Acest lucru începe prin furnizarea de asistență financiară imediată asociațiilor noastre membre, multe dintre ele întâmpinând suferințe financiare severe”, a adăugat Infantino.

„Acesta este primul pas al unui plan de scutire financiară de anvergură pe care îl dezvoltăm pentru a răspunde la situații de urgență din întreaga comunitate de fotbal.

„Împreună cu părțile interesate, evaluăm pierderile și lucrăm la cele mai adecvate și eficiente instrumente pentru implementarea celorlalte etape ale acestui plan de ajutor”.

FIFA a spus că banii ar trebui folosiți „pentru atenuarea impactului financiar al COVID-19 asupra fotbalului în asociațiile membre, și anume pentru îndeplinirea obligațiilor financiare sau operaționale pe care le pot avea față de personal și alte părți terțe”.

Virusul COVID-19, care a infectat cel puțin 2,8 milioane de oameni și a ucis mai mult de 197.000 în toată lumea, a obligat să se oprească aproape tot sportul din întreaga lume.

Ligi și turnee de fotbal, inclusiv Campionatul European UEFA-2020, au fost suspendate sau amânate ca răspuns la criză.”

Ca o parere pur personala, forurile care conduc sportul mondial inca nu s-au dezmeticit, judecand tot in limitele “competitii, bani, ajutoare”, nimeni nu se gandeste la o restructurare serioasa a sistemului! Or, ar fi momentul in care totul poate fi resetat, renuntandu-se la o serie de exagerari. De pilda, ca vorbim de fotbal, acea marire la 48 a echipelor nationale la Cupa Mondiala!