“Boala lunga, moarte sigura!” Nu stiu daca aceasta vorba de duh vine din Franta, dar semnul ca in Hexagon se aplica a venit chiar joi: Consiliul de administratie al Ligii profesioniste (LFP) a decis prin vot sfarsitul oficial al actualei editii a campionatelor Ligue 1 si Ligue 2, apoi a stabilit si laureatele si retrogradatele.

Astfel, Paris Saint Germain, ocupanta primului loc, a fost declarata campioana a Frantei, iar in grupele Ligii campionilor, direct, datorita ratingului campionatului francez, vor evolua Olympique Marsilia si Rennes, in timp ce Amiens si Toulouse au fost declarate retrogradate.

Pentru a stabili ordinea finala si in caz de egalitate de puncte, s-a tinut seama de un indice de performanta dupa numarul de goluri in toate meciurile disputate, iar ultimul criteriu a fost confruntarea directa, reguli care, de altfel, au fost adoptate si de Federatia franceza de fotbal.

Astfel, clasamentul editiei 2019-2020 al Ligue 1 arata astfel:
1. Paris-SG
2. Marseille
3. Rennes
4. Lille
5. Nice
6 Reims
7. Lyon
8. Montpellier
9. Monaco
10. Strasbourg
11. Angers
12. Bordeaux
13. Nantes
14. Brest
15. Metz
16. Dijon
17. Saint-Étienne
18. Nîmes
19. Amiens
20. Toulouse

Deci, in concluzie, PSG, OM si Stade Rennais sunt calificate pentru Liga campionilor, iar Amiens si Toulouse au cazut in divizia secunda, de unde urca Lorient, castigatoarea Ligue 2, precum si Lens. De aici in jos, retrogradatele si promovatele vor fi stabilite la Adunarea Generala din 20 mai.

Pe de alta parte, Canal+, televiziune cablata, a reziliat contractul cu Liga profesionista din 2019-2020, Maxime Saada, presedintele postului, anuntand un acord in acest sens cu LFP, suma varsata pentru meciurile disputate fiind de 37 de milioane de euro, fara niciun ban pentru restul sezonului.

* Aceeasi situatie se profileaza si pentru Liga 1 din Romania, detinatorul drepturilor tv, firma EAD.RO INTERACTIVE, trimitand o scrisoare prin care cere incheierea intregului campionat, adica, mai clar, desfasurarea intregii competitii, pana la ultimul joc, sub amenintarea returnarii sumelor platite cu titlu de avans, plata de daune-interese si renegocierea contractului.

Stirea este un veritabil semn de doliu, pentru ca va duce la probleme imense pentru cluburile noastre, al caror buget, in medie, se baza in proportie de 43 la suta. Acestea urmeaza sa dea banii inapoi daca nu vor avea loc absolut toate cele 72 de partide ramase din actuala editie a Ligii 1.

Ca de obicei in ultima vreme, beleaua a fost comunicata de secretarul general al LPF, pentru ca, asa cum stiti, practic, acest organism nu are presedinte, Gino Iorgulescu fiind de jumatate de an ca si disparut… Daca, la o adica, intelegem de ce si prin ce trece, totusi chiar in situatie de criza dramatica sa nu se gaseasca o solutie pentru acest post decisiv? Chiar o tinem si acum cu “las’ ca merge si-asa”?

Suma pentru un sezon intreg platita de detinatorul de drepturi tv este de 28 de milioane de euro pentru cele 14 echipe din Liga 1, iar pierderea, in cazul in care acum se pune capat campionatului, ar fi de 7,5 milioane de euro.

Ceea ce mi se pare extrem de interesant este ca Ligue 1 si Liga 1 au venituri din drepturi tv destul de apropiate ca valoare, diferenta, imensa, fiind ca, prin performante in special, dar si din alte surse importante, francezii conteaza in proportie sub 20 la suta pe acesti bani, in timp ce la noi, cum am vazut, ne apropiem de jumatate din buget! Unele grupari, cum este, din cat mi-aduc aminte, de pilda, Mediasul, conteaza pe acesti bani pana la nivelul de 80 la suta!