În continuarea “lecţiilor” AIPS pe platforma e-College, unde sunt invitate personalitati de prima mână in domeniile sportului mondial, Sir Craig Reedie este o figura aparte, fost presedinte al Agentiei Mondiale Antidoping in perioada cea mai prodigioasa a organizatiei – 2014-2019.

Innobilat cu Ordinul Imperiului Britanic, Sir Reedie a dat o veritabila lectie in ce priveste lupta antidoping, din care am selectat aici cateva idei, luate de pe site-ul oficial al AIPS, chiar astazi, 1 mai.

„Tour de Farce” și „Tour du Dopage” au fost poreclele date Tour de France din 1998, după ce o serie de scandaluri de dopaj au lovit cea mai proeminentă cursă ciclistă a planetei. Raidurile și arestările efectuate de poliție în timpul evenimentului au fost scânteia care a aprins ceea ce va deveni Agenția Mondială Antidoping (WADA).

CREAREA WADA. „WADA a fost fondata în 1999 pentru a reuni mișcările sportive și guvernele lumii. Catalizatorul pentru a face acest lucru a fost un incident în Turul Franței 1998, când poliția franceză a oprit cursa, a verificat toate vehiculele însoțitoare și a aflat că erau pline de substanțe și medicamente interzise. Aceasta a fost o situație pe care sportul a fost dificil să o controleze, așa că a trebuit să avem o alianță cu guvernele pentru a fi mai eficienţi. ”

La scurt timp, o întâlnire de la Lausanne în 1999 a înregistrat nașterea organizației, care a fost menită să lupte împotriva utilizării dopajului în sport împreună cu guvernele și să găsească un motiv comun pentru pedepse în toate disciplinele și pentru toți sportivii profesioniști. „Înainte de formarea WADA, se putea ca un ciclist să fie suspendat pentru competiție în Danemarca, dar să poată concura în Franța și în Germania, dar doar pentru 3 luni.”

AFACEREA RUSĂ: Din 2010, vocile din Rusia au început să vorbească despre un program de dopaj sponsorizat de stat, dar nu a fost vizata situaţia până în 2014, când reporterul de investigații Hajo Seppelt a descoperit un presupus sistem de substanțe ilegale condus de guvernul rus, lansand o anchetă. O anchetă a WADA a confirmat acuzațiile, iar acest lucru a dus la eliminarea a 111 sportivi de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, o interdicție a echipei ruse de la Paralimpice din 2016 și o excludere totală potențială pentru Jocurile Tokyo 2020, care este încă atacată la Curtea de Arbitraj pentru Sport (TAS).

„Situația rusă a devenit esenţială, deoarece a existat o mai bună înțelegere a problemelor. Asta a adus publicitate prin mass-media, de la ARD în Germania, în 2014, care a realizat un raport cu dovezi din partea denunțătorilor ruşi că a existat o înșelăciune răsunătoare în atletismul din Rusia. Am creat o comisie de anchetă, de fapt nu aveam puterea legală să facem asta până când codul antidoping mondial nu a fost schimbat la 1 ianuarie 2015. Atunci comisia noastră a început să funcționeze pentru a confirma afirmaţiile ARD că a existat o înșelăciune imensă în atletismul din Rusia.

În timp ce încerca să rezolve problema rusă prin reconstruirea organizației lor naționale anti-doping (RUSADA) – care a fost transformată de la a fi complet ineficientă la a fi foarte eficientă – una dintre condițiile de a respecta a fost încălcată de oficialii ruși. În special am avut nevoie de acces la laboratorul de la Moscova pentru a analiza datele și eșantioanele deținute acolo și am obținut surpriza uriașă și marea dezamăgire că autoritățile ruse au afectat datele.

De aici decizia ca sporturile din această țară să fie penalizate în manieră dură pentru o perioadă de patru ani. O singură excepție majoră este aceea că sancțiunile nu se vor aplica sportivilor care pot dovedi că au un dosar curat de dopaj. Dar, dacă participă la competiție, nu vor participa oficial ca delegație rusă. “

DEPISTARE ȘI DOPAJ. „Programele de testare pentru toți sportivii nu au ajuns la o cercetare completă, ci se află într-un nivel de activitate mult mai limitat și, prin urmare, trebuie să fiu cinic și să spun că unii vor înșela. Cred că oricine decide să trișeze își asumă riscul din mai multe motive. În primul rând, există în prezent un grad de inteligență mult mai mare în cadrul WADA și al altor organizații antidoping despre locul în care vin încălcările, din punct de vedere geografic și de la alte aspecte ale înţelegerii situaţiilor.

În al doilea rând, suntem mai deștepți decât eram până acum, suntem mai buni în cadrul examenelor de laborator, avem o listă cuprinzătoare de substanțe interzise și cred, de asemenea, că există unele înțelegeri că, dacă jocurile din 2020 vor merge înainte, este foarte important pentru toate sporturile pe care oamenii să le respecte. Cei mai mulți sportivi din punctul meu de vedere sunt curați, dar unii nu. În sfârșit, vom păstra eşantioanele pentru o perioadă lungă și imediat ce știința va deveni mai bună le vom analiza din nou, astfel încât oricine va înșela poate fi prins. “