O recenta stire referitoare la stoparea campionatului francez de fotbal, insotit de anuntul facut de Canal+, detinatorul drepturilor tv in fotbalul din Hexagon m-a impins sa fac o comparatie cu Liga 1 a noastra, rrrromaneasca, iar concluzia este clara: fotbalul romanesc traieste “pe aparate”, adica aproape total pe drepturile tv,  artificial!

Iata insa datele de baza: in Franta, veniturile din drepturile tv pentru Ligue 1 si Ligue 2 sunt in total de 37 milioane de euro, iar la noi, doar in Liga 1, suma data in avans pentru actualul sezon este de 28 milioane de euro!

Practic, un campionat, al primei divizii, care se afla in primele 5 ca valoare in industria fotbalistica din Europa, cu 3 echipe calificate direct in grupele Ligii campionilor, atrage bani din drepturi de televiziune similar cu unul care da dreptul la inscrierea in turul 3 preliminar al Ligii Campionilor! Iar aceste calificari nu sunt determinate hazardat, ci ca urmare a unui coeficient de valoare, la urma-urmelor.

Mai mult decat atat, in timp ce Ligue 1 are 20 de echipe, Liga 1 are doar 14, programul fiind umflat, absurd ca reguli (injumatatirea punctelor, stergerea golaverajelor, play-off si play-out cu numar diferit de echipe). Aceasta se intampla in conditile in care veniturile din marchandise, din transferuri de jucatori, dar mai ales din bilete vandute (medii de spectatori care nici macar nu pot fi comparate).

Iata, ca sa vorbim concret, ultima statistica realizata in sezonul trecut, adica in cel incheiat, privitor la ponderea drepturilor de televizare a meciurilor in bugetele cluburilor noastre. In primul rand, suma de anul trecut a fost de 34,1 milioane de euro, reprezentand circa 52 la suta din bugetele cumulate ale formatiilor din Liga 1.

Mai departe: mai bine de jumatate din cluburile de prima divizie sunt dependente cu peste 50 la suta de drepturile de televiziune, Gaz Metan Medias fiind “campioana” din acest punct de vedere, cu un buget de 2,4 milioane de euro, din care 2 milioane de euro vin din drepturile de televizare!

Iata si o ierarhie a acestor cluburi dependente intr-o maniera catastrofala de banii veniti de la televiziuni:
1. Gaz Metan 83,3%
2. FC Botoşani 68,7%
3. Poli Iaşi 65%
4. Dunărea Călăraşi 60% (vorbim de sezonul trecut, va amintesc)
5. Viitorul 54,5%

Nu stiu care sunt mecanismele prin care au fost reusite asemenea “performante”, dar este cat se poate de clar, dupa parerea mea, ca, pe de o parte atractivitatea, ca sa zic asa, a meciurilor Ligii 1 nu prea justifica atata purcoi de bani, iar pe de alta parte daca dispare aceasta sursa, fotbalul nostru constata, in sfarsit, care este adevarul: “IMPARATUL E GOL!”

Aceeasi situatie se si profileaza pentru Liga 1 din Romania, detinatorul drepturilor tv, firma EAD.RO INTERACTIVE, trimitand o scrisoare prin care cere incheierea intregului campionat, adica, mai clar, desfasurarea intregii competitii, pana la ultimul joc, sub amenintarea returnarii sumelor platite cu titlu de avans, plata de daune-interese si renegocierea contractului.

Stirea este un veritabil semn de doliu, pentru ca va duce la probleme imense pentru cluburile noastre, al caror buget, in medie, se baza in proportie de 43 la suta. Acestea urmeaza sa dea banii inapoi daca nu vor avea loc absolut toate cele 72 de partide ramase din actuala editie a Ligii 1.

Totodata, si cu asta inchei, cu speranta ca ne gandim serios la ceea ce e de facut pentru revenirea cu picioarele pe pamant (cum ar trebui sa o facem si la restul sporturilor, unde de asemenea este vraiste, poate chiar va voi da cateva teme de reflexie) mi-e greu sa cred ca se va putea relua campionatul acestei editii, iar tragerile astea de timp fac mai mult rau.