Intr-o graba inexplicabila, ministrul tineretului si sportului, Ionut Stroe, a sarit primul sa ne explice ce inseamna relaxarea adusa de starea de alerta care va fi in vigoare din 15 mai, iar debutul conferintei de presa m-a lasat cu gura cascata.

Dincolo de faptul ca a furat startul in fata colegilor din alte domenii, acum, sa recunoastem, mult mai importante – economie, finante, agricultura, transporturi, ordine publica -, domnul Ionut Stroe s-a bagat in lucruri care nu privesc un inalt demnitar al statului roman. Iata: “Pentru cei care vor să facă exerciţii fizice în aer liber o vor putea face, dar nu în grupuri mai mari de trei persoane”.

Asta in primul alineat al zicerii sale. Ce treaba are ministrul sportului cu asta, zau ca nu pricep. Apoi, in loc sa lase federatiile sportive sa-si prezinte situatia cantonamentelor, modul in care vor sa organizeze pregatirea sportivilor de performanta, da cu generalitati in populatie, lucruri care nu intereseaza publicul larg.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că pe perioada pregătirilor şi a competiţiilor, atunci când acestea se vor putea derula, sportivii vor trebui să fie izolaţi în cantonamente.

A dat si ordin de ministru, ca ardea tara daca nu stiam chestiile astea primii pe pamantul stramosesc: “Condiţiile pentru sportivii de performanţă care sunt enunţate în acest ordin sunt complexe şi descriu un regim strict de izolare şi cantonament. Pentru că atât pe perioada pregătirii, cât şi pe perioada competiţiilor, când se vor putea relua, sportivii vor trebui să fie izolaţi în cantonament. Iar fiecare club sau federaţie care doreşte să înceapă pregătirea trebuie să deţină o bază sportivă proprie cu toate utilităţile”. Asa, si?

Dupa care alte precizari lesinate, care nu spun nimic: “Fiecare participant la cantonament trebuie să respecte prevederile din acest ordin privind pregătirea numai în regim izolat. Antrenamentele se vor desfăşura numai în regim izolat în patru etape: pregătirea antrenamentului, sesiuni individuale, sesiuni în grupuri mici şi sesiuni de antrenament colectiv. Sportivii şi antrenorii nu vor putea părăsi baza de antrenament. Singura excepţie va fi cea pentru efectuarea vizitei medicale obligatorii”.

Ultima subliniere este de vise rele! Cum adica “sportivii si antrenorii nu vor putea parasi baza de antrenament”? Adica ii carantineaza domnul Stroe, desi nu are lege in acest sens? Nu pricep neam ce vrea sa spuna cu asta!

Iar aceasta precizare intrece orice fantezie: “Pentru ca sportivii cu antrenorii, medicii şi ceilalţi din staff să îşi reia antrenamentele ei trebuie să stea 14 zile în izolare totală, iar la ieşirea din izolare vor fi testaţi pentru COVID-19. Doar cei care au testaţi negativ vor fi admişi în bazele sportive de pregătire. Personalul administrativ va sosi înaintea sportivilor şi va lucra în ture de 14 zile, deci vor sta şi ei acolo în cantonament. De asemenea, vor fi şi ei testaţi pentru COVID-19. Procurarea testelor şi achiziţionarea acestora vor fi făcute de clubul sau federaţia respectivă”.

Adica vor incepe pregatirea pe 15 mai sau vor intra in izolare 14 zile? Dumneavoastra ce intelegeti? Pe cine sa credem, pe presedintele Klaus Iohannis, care a anuntat luni, 4 mai, ca sportivii de perfomanta vor putea reincepe cantonamentele din 15 mai, dupa incheierea starii de urgenta, e-adevarat, si firesc, “în condiţii foarte speciale” sau pe Ionut Stroe care ii baga in carantina 14 zile?

Asteptam precizari de la oameni de specialitate, nu de la ratacitul actual ministru al sportului, care vine cu asemenea ceata deasa doar ca sa se bage, probabil, in seama, ca era nevorbit!