In apropiata perspectiva a reluarii pregatirilor sportivilor de performanta, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a inceput sa prezinte sportivilor si celorlalti oameni de sport implicati in domeniu o serie de informatii, semnaland, de asemenea, si aparitia unui nou numar din Magazinul Olimpic (foto, o contributie a celui care semneaza si in acest blog).

Asadar, iata, preluata de pe pagina de FB (tinuta cu profesionalism de colega noastra Alina Alexoi) ultimele stiri aparute:

* Reprezentanții unor federații care au sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo și cei ai căror sportivi se află în cursa de calificare pentru competiția olimpică de anul viitor au primit azi ultimele informații privind pregătirea Misiunii Olimpice și participarea Team Romania la JO Tokyo.

* Videoconferința a fost deschisă de către George Boroi, secretarul general COSR, care le-a transmis celor prezenți online să păstreze aprins spiritul de competiție și să le ofere încredere sportivilor și antrenorilor, să întrețină visul olimpic așa cum japonezii țin aprinsă flacăra olimpică la Tokyo.

Cei care au oferit toate informațiile primite de la Comitetul de Organizare al Jocurilor Olimpice de la Tokyo și cele venite pe linia Comitetului Internațional Olimpic au fost Florin Mișcă, secretar adjunct COSR și Șef de Misiune pentru întrecerea din Japonia, Dragoș Tătaru, director Departament Sport COSR și Adjunct al Șefului de Misiune pentru JO Tokyo 2020. Alături de cei doi au mai participat la discuții și alți membri ai Secretariatului Olimpic. Videoconferința face parte din lucrările de replanificare a operațiunilor pentru Misiunea Olimpică Tokyo.

*Federațiile care s-au conectat la această videoconferință și au primit lămuriri în ceea ce privește zona planurilor operationale de pregatire a Misiunii Olimpice au fost cele de de canotaj, scrimă, tenis, gimnastică, haltere, lupte, tenis de masă, handbal, natație, triatlon, fotbal, judo, polo și yachting.

* Comitetul Olimpic și Sportiv Român prin specialiștii Centrului Olimpic de Testare și Asistență Științifică (COTAS) oferă sprijin tuturor sportivilor și colectivelor tehnice în perioada de pregătire individuală la domiciliu.

De altfel, adaug eu, COTAS are informari regulate si pe site-ul COSR, cu date de interes pentru o pregatire la nivelul de cea mai inalta performanta la care ajung postulantii si deja componentii, Team Romania.

* Team Romania numără până acum 59 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 de la 12 discipline sportive: canotaj, înot, tir, gimnastică, lupte, canoe, atletism, fotbal, baschet 3×3, tenis de masă, box, ciclism.

* Amânare cu un an pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European Banska Bystrica. Competiția programată să se desfășoare inițial în 2021, în Slovacia, a fost amânată cu un an, perioada de desfășurare a întrecerilor fiind acum 24 -30 iulie 2022.

Decizia a fost luată de conducerea Comitetelor Olimpice Europene (EOC) împreună cu organizatorii competiției pentru a evita o suprapunere cu Jocurile Olimpice de la Tokyo, mutate în 2021, ca urmare a pandemiei de COVID – 19.