* Dupa o zarva lipsita orice logica, Federatia romana de handbal, una dintre cele mai zbuciumate federatii de la noi, cu autodesfiintari si inclinatii clare spre autocratie, a fost pusa la punct, implicit, prin decizia EHF de a pune capat actualului sezon si obligativitatea comunicarii inscrierilor pentru viitoarea editie a Ligii campionilor pana pe 1 iunie.

Astfel, lucrurile sunt clare: SCM Rm.Valcea, lidera la fete (ma rog, “flori”, o aiureala mumoasa care ma face sa ma pufneasca rasul), campioana en-titre, este campioana editiei 2019-2020, iar la baieti (“zimbrii”, adica… un fel de boi vechi, alta prosteala) Dinamo isi pastreaza titlul.

* Desi vad ca prezidentul Dedu o tine pe a lui, ca un mic dictator de sub tribunele anticei sali Floreasca, voind sa ceara disputarea unei restante, cred ca daca nu vrem sa iesim complet din circuit (cum s-a facut cu Corona Brasov, despre care nu mai stim nimic…) vom respecta hotararile forurilor la care ne-am afiliat de buna voie si nesiliti de nimeni.

* Nu mai repet, este vorba de faptul ca alde Dedu vrea sa se dispute la fete o restanta, care ar schimba liderul, ca asa vrea el. Nu ar avea nimeni impotriva, dar in campionatul fetelor sunt 8 echipe cu restante, asa ca daca vrei sa dai macar o umbra de corectitudine (cerem prea mult?, se pare ca da) ori le disputi pe toate, ori niciuna.

Oricum, daca data-limita impusa de federatia europeana este 1 iunie, nu vad cum ai putea anunta un clasament pe care ar trebui sa-l ingheti pe 4 iunie cel mai devreme. Mai ales ca pentru celelalte cupe europene, data este 13 iulie, asa ca poti stabili criterii pentru stabilirea formatiilor care au dreptul sa participe.

Sa precizez ca in Liga campionilor, Romania are dreptul la o singura echipa, campioana, iar pentru celelalte, locurile 2, 3 si 4. Bun, se stabilesc, cu o singura restanta (tot nu-mi vine sa cred…) primul loc si locul 2, dar pentru 3 si 4?! Cum facem, daca nu se mai disputa si celelalte restante? Dar retrogradatele? Dar baietii de ce pot juca toata luna iunie, iar fetele un singur meci, ales ca stafida dintr-un tort de domnul Dedu el insusi si numai el?

* Forurile internationale de conducere din fotbal inca bajbaie, sufocate si ele de umflarea fara masura a competitiilor, iar daca unele federatii si ligi nationale au inceput sa se dezmeticeasca (nu e cazul si la Romanica…), in Germania, astazi Anglia, in Olanda anuntandu-se reluarea campionatelor, UEFA face inca scenarii.

Unul, care are mari sanse pentru ca, vorba aia, tic-tac, tic-tac, este ca in Champions League sa se organizeze un play-off unic, cu campioanele primelor 12 tari care nu au direct echipe in grupe, iar aceasta neagra perspectiva loveste din plin fotbalul romanesc, pentru ca inseamna iesirea din prima competitie continentala.

Cotidianul britanic The Times scrie ca UEFA vrea sa dea startul grupelor Ligii campionilor editia 2020-2021 pe 20 octombrie, ceea ce inseamna practic disparitia preliminariilor, unde suntem de o vreme noi, bine ingropati.

Sa vedem ce se va intampla, dar oricum am da-o tot prost iesim, pentru ca dupa un deceniu si chiar mai mult de semiamatorism, ca nici semiprofesionism, la toate nivelurile, mai ales de management, valoarea jucatorilor, banii invartiti si cam gri spre maron, acum tragem ponoasele. Cu perspective minime de a trage si foloase, mai ales ca si veniturile la toate nivelurile se vor subtia dramatic.

* Intre timp, insa, IFAB, adica organismul care se ocupa exclusiv de regulile jocului, a adus cateva modificari cu caracter provizoriu, pentru reluarea de dupa pandemie, principala fiind posibilitatea de a se face 5 schimbari de jucatori. O propunere similara facusem, chiar aici, ca sa vezi, si eu, acum aproape 2 luni, pentru ca era de prevazut ca dupa o pauza atat de lunga jucatorii nu vor putea fi pregatiti la nivelul lor ce la bun.