In urma unui Comitet de urgenta, Federatia romana de fotbal a emis, luni, un comunicat alambicat, ca mintile multora de acolo, din care inteleg totusi, clar, trei lucruri, dar numai dupa cercetari asidue: nu va retrograda nimeni, meciurile Ligii a III-a se vor limita la 5 baraje de promovare, iar FC U Craiova 1948 (foto, felicitari Marcel Puscas, de la care am luat si poza) si Aerostar Bacau, avand avansuri mari pe locul 1 in seriile lor, au promovat direct in Liga a 2-a.

De asemenea, vor fi baraje: AFC Unirea Slobozia-ACS Mostistea Ulmu (Seria 2), AFC Progresul Spartac Bucureşti-CSM Slatina (Seria 3)-ACS Fotbal Comuna Recea-CS Minaur Baia Mare (Seria 5).

Am sintetizat cat am putut din ciulamaua de comunicat al FRF, dar pentru a va da seama cam cum este el redactat, iata extrase:

“Prin hotărârea Comitetului de Urgenţă FRF din 11 mai 2020, campionatul Ligii 3 nu va mai fi reluat pentru partidele rămase de disputat în sezonul 2019-2020. Având în vedere recomandările făcute în vederea reluării antrenamentelor sportive, ţinând cont de faptul că majoritatea cluburilor nu deţin resursele materiale, umane şi financiare pentru a îndeplini condiţiile menţionate în Ordinul comun al Ministerului Tineretului şi Sportului şi al Ministerului Sănătăţii şi considerând că meritul sportiv trebuie să primeze, Comitetul de Urgenţă FRF a validat propunerea Departamentului Competiţii FRF, avizată de Administraţia FRF în urma consultărilor avute cu membrii afiliaţi”, se arată într-un comunicat al FRF postat pe site-ul oficial.

Din Liga a IV-a în Liga a III-a vor promova 14 echipe, câştigătoarele mini-grupelor de baraj în trei între reprezentantele judeţelor. Fiecare echipă va disputa un singur joc împotriva fiecăreia dintre celelalte două echipe din mini-grupă. Data limită pentru comunicarea către FRF a reprezentantei fiecărui judeţ în parte/a Municipiului Bucureşti la barajul de promovare în Liga a III-a va fi stabilită şi comunicată în timp util.

FRF va analiza modalitatea de desemnare a fiecărei reprezentante a judeţelor/Municipiului Bucureşti, urmând a refuza participarea la barajul de promovare în Liga a III-a a echipelor care nu au fost desemnate printr-o procedură transparentă, nediscriminatorie şi în care principiul meritului sportiv să primeze.

Tragerea la sorţi pentru stabilirea mini-grupelor aferente barajului pentru promovarea în Liga 3 va fi efectuată la o dată ulterioară cu menţiunea că se păstrează împărţirea pe zone geografice deja comunicată de FRF pentru organizarea barajului anterior menţionat.

Datele de disputare a jocurilor de baraj pentru promovarea din Liga a III-a în Liga a II-a vor fi de asemenea anunţate ulterior. Federaţia Română de Fotbal monitorizează în continuare situaţia privind pandemia COVID-19 şi va programa partidele în funcţie de situaţia la nivel naţional.

Liga a III-a sezonul 2020/2021 va fi astfel configurată în 5 serii de câte 18 echipe, prin completarea cu 3 formaţii retrogradate din Liga a II-a (două formaţii s-au retras deja pe parcursul sezonului din această competiţie).

Prin excepţie de la prevederile art. 18 alin 1 lit. a din ROAF, locurile vacante în Liga 3 (maximum 7 locuri) vor fi completate cu cel mai bine clasate echipe de pe locul 2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga a III-a.

În situaţia în care există mai mult de 7 locuri vacante în Liga a III-a, locurile vacante rămase ulterior aplicării criteriului de mai sus vor fi completate în ordine, în conformitate cu prevederile art. 19.9 din ROAF, iar dacă şi ulterior aplicării prevederilor din ROAF rămân locuri vacante, acestea vor fi ocupate prin aplicarea în continuare a dispoziţiilor din prezenta decizie, respectiv cu echipele situate pe locul 2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga a III-a.

Dacă o echipă situată pe locul 1 într-o mini-grupă în urma barajului de promovare în Liga III-a nu se înscrie în competiţie, nu îndeplineşte condiţiile de participare sau se retrage înainte de începerea competiţiei Liga a III-a sezonul 2020/2021, locul vacant astfel apărut va fi completat cu echipa situată pe locul 2 în mini-grupa respectivă.”

Sper ca nu ati ostenit prea mult din acest ghiveci calugaresc, ceea ce este de retinut aveti in primele alineate, asa ca pot sa trec la alta stire la ordinea zilei din fotbalul romanesc.

Anume ca formatiile din Liga 1 sunt de parere ca disputarea in continuare a campionatului in noile conditii ar fi prea costisitoare, desi daca stai linistit si faci socoteli la rece de fapt ele vor cheltui maximum 3,25 milioane de euro, incasand, daca vor incheia sezonul, adica daca s-ar supune dictatului detinatorului de drepturi tv, vor incasa 7,5 milioane de euro.

De fapt, conducerile amatoristice ale cluburilor noastre de fotbal nu pricep un singur lucru: deja sunt in castig, reducand salariile masiv, unele cu 50 la suta, necheltuind nimic cu deplasarile, intretinerea terenurilor, cantonamentele, baremurile de arbitraj si observatori, iar de incasari din bilete de intrare, chiar daca se joaca fara spectatori, asa-zisele pierderi, de fapt sume neincasate, sunt glume proaste, la cat de golase sunt tribunele vetuste, in mare parte, ale arenelor noastre.

Oricum, daca se reia campionatul Ligii 1 pentru indeplinirea cerintelor detinatorilor drepturilor tv, aceasta fiind preconizata pentru 12 iunie, fiecare echipa ar avea 300.000 euro in plus, iar daca nu s-ar juca  ar ajunge cam tot acolo, din economiile implicite. Mie faptul ca nu vom putea inscrie pentru sezonul viitor echipa in Liga campionilor, fie si in preliminarii, mi se pare mult mai grav…