Era timpul sa aduc niste vesti, cred eu, interesante, dar si cu finalizare, nu doar despre ce va fi, adica amanari si viitoare programari ale curselor, primii la care m-am gandit fiind amicii mei amatorii de ciclism (apropo, La multi ani, Ion Pirlici).

Este vorba de un nou serial, care se anunta de mare succes, un documentar dedicat lui Lance Armstrong si realizat de canalul american specializat ESPN (il vom vedea si pe Netflix, ca si cel cu baschetbalistul Michael Jordan, care a batut toate recordurile de audienta, inclusiv in Romania, unde este in TOP 10 deja) si prima cursa ciclista de-adevaratelea, cu startul pentru 18 etape, incepand de marti, 19 mai!

Scos pe viata din ciclism, dar, mai ales, din analele oficiale ale acestui sport, Lance Armstrong a declarat “Nu vreau sa mint. Va voi spune adevarul despre mine”, iar serialul care va sta sub aceasta deviza va avea 30 de episoade, ultimul fiind rezervat prabusirii texanului in dizgratie.

Pe 24 mai, seara, canalul de sport va prezenta un trailer al documentarului, in acest trailer participand fostul coechipier George Hincapie (“I-am spus lui Lance cum vom sfarsi, iar acum iata totul s-a petrecut astfel”), precum si cu fostul sef al USA Cycling Derek Bouchard-Hall, precum si jurnalistul ESPN Bonnie Ford, care spune ca a pornit la realizarea documentarului “fiind, in mod firesc, sceptic, fata de ceea ce va face si va spune Lance”.

Dupa cum stiti, Lance Amstrong a castigat de 7 ori Turul Frantei, toate fiind radiate din istoria cursei, ca si alte mari competitii cicliste in care a terminat invingator pe sosea, motivul fiind dopajul sistematic, pe care l-a impus, tiranic, asa cum era si in pluton, cu toti ceilalti, si coechipierilor. Iar elementul care i-a fost fatal a fost faptul ca a facut aceasta inselatorie epocala pe banii publici, pe banii contribuabililor, echipa US Postal fiind finantata de stat, lucru pentru care americanii nu au putut inchide ochii pana nu au dat un exemplu total!

Dar sa trecem si la lucruri mai vesele, unul chiar incurajator: intre 19 mai si 7 iunie se va desfasura prima cursa ciclista, in 18 etape, HTV Cup, cea mai cunoscuta cursa din Vietnam, pe care, din fericire, o putem urmari televizata live pe Facebook si YouTube.

Productia este asigurata de Televiziunea publica din Ho Si Min, iar cursa este, de fapt, o reluare dupa amanarea de la data initiala, din aprilie, fiind amanata din cauza pandemiei de coronavirus. De altfel, va fi prima competitie ciclista in conditii normale, imediat dupa relaxarea care se intrevede peste tot in lume, un semn de optimism si speranta pe care il asteptam de atata timp.

Vietnamul a avut inregistrate doar 288 de cazuri de infectie, fara nici o victima, datorita si unei discipline exemplare a populatiei, care a respectat riguros toate masurile impuse de autoritati.

La cursa vor lua startul 12 echipe, toate vietnameze, de cate 7 alergatori, 84 in total, dintre care doar 2 europeni, restul fiind, evident, vietnamezi. Rutierii straini sunt spaniolul Javier Sarda Perez, detinatorul trofeului, care alearga pentru Thanh Phô Ho Chi Minh, precum si francezul Loïc Desriac, de la echipa Bikelife Dong Nai.

Desriac a emigrat in Vietnam dupa ce s-a casatorit cu o localnica, in Europa alergand pentru Roubaix-Lille Metropole, intre 2011-2013, dupa ce a fost la un pas de un angajament cu AG2R La Mondiale, remarcat fiind prin locul 4 in Paris-Tours U23 in 2010.

Editia 2020 a HTV Cup este a 32-a din istoria cursei, care traverseaza tara de la Nord, din capitala Ho Si Min, la sud, nefiind cotata in ratingul UCI, dar arata extrem de tare, cu mult munte pe traseu.