Liga a 4-a a inghetat, Liga a 3-a nu se mai joaca, asa, in general, totusi mai sunt, pe alese, niste meciuri de baraj, promovand cine vor muschii nostri, Liga a 2-a se joaca altfel decat se anuntase la start, dar nu toata lumea, plus ca nu retrogradeaza nimeni (ca oricum avem 2 echipe desfiintate), iar Liga 1 nu se stie nimic – aceasta este oglinda, sparta, la zi a fotbalului romanesc, un ghiveci calugaresc marca FRF, parca un laborator de experimente de savant sonat!

Sa le luam pe rand, nu inainte de a mai enunta o masura “drastica”: mandrul fotbal feminin romanesc, cel care se afla in preocuparile de varf ale administratiei Burleanu, pana intr-acolo incat cluburile din Liga 1 sunt obligate sa infiinteze echipe de dragalase, nu se joaca neam!

Deci, sa incepem asa, mai usor, ca sa nu va ia cu ameteli: meciurile ramase din Liga a 4-a nu se mai joaca, totul a inghetat. Dupa care incepe nebunia, luati un calmant, preventiv.

Liga a 3-a, care are 4 serii, este primul ingredient federal in anuntatul ghiveci “chef” Burleanu. Nu retrogradeaza nici o echipa, asta e una. Ce nu se spune insa este ca nici nu avea cine, pentru ca din 78 de echipe, 28 s-au retras in timpul campionatului, asa ca erau deja nu doar retrogradate, ci disparute cu totul!

Promoveaza direct doua echipe aflate pe primul loc, adica Aerostar Bacau, lidera seriei intai, si FC U Craiova 1948 (“a lui Mititelu”), din Seria a 4-a, explicatia fiind ca ambele avans multe puncte. O fi si nu prea: formatia din Bacau, adica din orasul natal al prezidentului Razvan Burleanu, are 7 puncte, in timp ce craiovenii au 13 in fata, iar Marcel Puscas, presedintele “Stiintei” a cerut continuarea competitiei, desi echipa s-a desprins decisiv.

Bun dar ce facem cu celelalte lidere, in fata unui caz unic in istoria fotbalului: doua masuri diferite fara niciun criteriu de departajare, decizia ducandu-te imediat cu gandul la avantajarea alor tai, ceea ce am si facut, se vede mai sus cu Bacaul? De ce nu ar fi promovate direct si liderele celorlalte serii, onor FRF hotarand disputarea unor baraje, intre ocupantele locurile 1 si 2, adica Slobozia-Ulmu, Progresul Spartac-Slatina si Recea-Minaur.

De vise rele, mai ales ca pleci la drum cu un regulament si inchei cu altul. Iar explicatia ca e caz de forta majora nu tine nici ca gluma, proasta, pentru ca fie nu joci deloc, te opresti, ca nu ai cum sa continui, fie joci tot, ca daca se poate cu unii se poate si cu ceilalti. Mai ales ca, asa cum va spuneam, o treime din meciuri nici nu mai puteau fi disputate, in lipsa de echipe, cele 28 retrase!

Stati, ca nu s-a terminat, FRF mai are sub aripa, singura, si Liga 2, pe care a facut-o praf, cu alte inventii, de incepi sa crezi ca esti la Balaceanca. Asadar, din Liga secunda nu retrogradeaza nimeni (nici aici nu se spune ca oricum 2 echipe, bravii, imbatabilii nostri Daco-Geti si Sportul Snagov, depusesera armele), dar s-a inventat ad-hoc un play-off, cu primele 6 clasate, dar si cu prevederea absolut dementa ca acestea sa plece la drum cu punctele injumatatite. Si, evident, ca si la Liga 1, fara golaveraj…

Asadar, UTA, cu 11 puncte avans, dar ii dispar in ceata 5 puncte, plus golaverajul net superior, este lovita din plin, fara niciun sens. Asta in timp ce 12 echipe, adica ocupantele locurilor 7-18 (ca 19-20 s-au lamurit, am scris mai sus) stau si cugeta la campionatul viitor, care, zice aceeasi federatie nauca, pe 4 iulie!

De Liga 1, de care, in orice tara cu apa curenta in case, se ocupa exclusiv Liga profesionista (la noi nu e cazul, una ca LPF nu are cap de aproape 1 an, alta ca FRF se baga in toate, iar cu apa curenta stiti…), inca nu s-a stabilit nimic clar. Ceea ce se profileaza insa, “democratic”, este sa nu se mai dispute play-out-ul deloc, adica sa nu retrogradeze nimeni, iar din play-off sa nu se incheie decat turul, eventual sa se tarasca echipele si in retur, sa nu se piarda banii de la drepturile TV neincasate inca.

Si aici ceata este deasa rau, pentru ca nimeni nu mai poate convinge ca detinatorul drepturilor tv, care a pus conditia incheierii campionatului IN INTREGIME, DACA ECHIPELE VOR TOTI BANII, ar da tot, dar cu nu mai mai putin de o treime din meciurile restante disputate!

Sper ca ati inteles ceva din toate acestea, absolut reale, doar sintetizate. Eu unul am inteles in primul rand ca fotbalul romanesc se afla intr-o degringolada si lipsa de logica fara precedent, cu 10 masuri diferite in acelasi timp, in vreme ce peste tot in lumea acestui joc alternativa este intre doar 2, firesti, optiuni: inghetarea (cu sau fara acordarea titlului) editiei sau disputarea TUTUROR meciurilor ramase!