Credeti-ma, mi-a fost extrem de greu sa inteleg informatia asta! Mai intai sa o cred, dar am confirmarea de la confratele Andrei Constantinescu, pe blogul lui specializat DOAR VOLEI, absolvent de ANEFS cu specializarea volei, cu fiul international de juniori, un om, asadar, bine ancorat in acest sport, care, in plus, are si scoala verificarii oricarei informatii din toate sursele sigure, cele mai multe deschise, publice. Sa-l citim, asadar:

“Soții Vasile și Daniela Coța au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Sălaj pentru obţinere ilegală de fonduri şi delapidare, ambele în formă continuată, în dosarul vizând Volei Club Municipal Zalău. Cei doi ar fi obţinut pe nedrept peste 1,2 milioane de lei din bugetul local ca finanţări nerambursabile, prezentând documente false sau inexacte, şi şi-ar fi însuşit din conturile clubului peste 1,9 milioane de lei.

Frauda de la Zalău este de proporții inimaginabile. Iată ce scrie în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj: „În sarcina acestora s-a reţinut faptul că în calitate de reprezentanţi de drept şi de fapt ai Volei Club Municipal Zalău, în perioada 2017-2020, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, ar fi obţinut pe nedrept peste 1.200.000 de lei din bugetul local al municipiului Zalău, cu titlul de finanţări nerambursabile, prin prezentarea de documente false sau inexacte”.

De asemenea, cei doi sunt acuzați că au făcut nu mai puțin de 228 de plăți fictive pentru jucători și antrenori care au trecut pe la echipă în ultimii trei ani! Drept urmare, spun procurorii, inculpaţii şi-ar fi însuşit din conturile clubului peste 1.900.000 de lei!

Cazul este unul urmărit inclusiv în lumea politică, pentru că Daniela Coța a fost consilier de stat în Cancelaria fostului premier Viorica Dăncilă (informația este utilă pentru cei care se întreabă cum a fost posibil să fure cineva o asemenea sumă din bugetul unui club și să nu fie prins atâția ani).”

Si acum, oameni buni, sa va dau si cateva repere, ca sa vedeti ca pur si simplu banii astia au disparut practic din inventii bugetare, de vreme ce intregul buget al Federatiei romane de volei, este de 3,2 milioane lei, Divizia A la masculin are doar 10 echipe, pe plan international voleiul nostru masculin nu exista, practic, iar VCM Zalau (ce nume, VC Municipal, mai sunt si tampiti!) a terminat campionatul pe locul 4!

Iar un alt reper ar putea fi faptul ca intregul buget al Zalaului, din venituri proprii, impozite, taxe locale, completare de la bugetul central, cu salarii, cu activitati, cu iluminat, cu constructii, cu transport, cu incalzire centralizata, cu tot ce va trece prin cap este de 182.880.000 lei.

Iar doar de la o amarata de echipa de volei, adica 12 jucatori in tot lotul, vreo 2 antrenori, vreun masor, 9 deplasari, tricouri si mingi, ia, acolo, cat incape pe un raft de magazin satesc, a putut fi subtilizata suma de 3,1 milioane lei. Din cat, Doamne-Dumnezeule, ca or mai fi cheltuit ceva-ceva si cu baietii aia, amatori, orice mi-ati spune!

Nu vreau sa intru in adancimea fenomenului, dar incep nu numai sa banuiesc, ci sa ma conving de faptul ca toata aceasta agatare cu ghearele si cu dintii de “ajutorarea” sportului pe plan local, generalizata in sporturile de echipa la noi, pare o groapa fara sfarsit! Adica nu numai ca este la pamant ca rezultate, dar ingroapa bani cu nemiluita, fara niciun control serios, de vreme ce abia acum avem niste arestari.

Ce sa va mai spun, uitati-va la clasamentele diviziilor noastre la volei, baschet, handbal, hochei pe gheata, rugby etc si veti vedea ca 98 la suta sunt ale primariilor si consiliilor locale, pentru ca legea sponsorizarii e gluma proasta in tara asta, banii privati nu exista in sportul de baza.

Nu am loc si nici chef sa va exemplific cu toate aceste divizii, asa ca va dau doar un clasament de la handbal fete, unde toate cluburile sunt ale autoritatilor locale, CSM, SCM… Apropo, MTS, care oricum nu face mari controale, nu-si poate arunca o privire prin documentele acestor grupari “autonome”…

1 SCM Râmnicu Vâlcea
2 CSM București
3 CS Minaur Baia Mare
4 SCM Gloria Buzău
5 HC Dunărea Brăila
6 CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud
7 CS Măgura Cisnadie
8 HC Zalău
9 SCM Craiova
10 CSM Slatina
11 CS Rapid București
12 CSU Cluj-Napoca 18
13 AHCM Slobozia

Asa ca, intreb si eu ca naivul: de unde stim daca avem sau nu bani in sport?

PE. Ca sa va dati seama, cat de cat, de dimensiunile apocaliptice ale acestei talharii incredibile, va pot spune ca Salajul se afla pe ultimul loc in regiunea sa, Nord-Vest, cu doar 7,4 % din PIB! Judetul a carui capitala este Zalaul, de unde niste politicieni care isi construiesc case cat transatlantice in mijlocul mlastinii, este pe alaturi de alte autoritati locale cu conducere dubioasa, codasele regiunilor respective, in frunte cu Covasna 6,3%, Giurgiu, Ialomita, Calarasi – 7,5%, Teleorman – 7,8%, Bistrita-Nasaud – 8,9%. VA SPUNE CEVA ACEASTA STATISTICA? Mie, unul, destule…