* Trei romani au fost alesi sau reconfirmati in comisii ale Comitetului International Olimpic, intr-un comunicat al CIO de joi fiind inserate si componentele complete ale acestora, pe care le puteti gasi, prin intermediul site-ului COSR (de unde am luat si poza), care publica link-ul respectiv.

Daca pentru Octavian Morariu, membru al CIO, este vorba de o reconfirmare in Comisia pentru Jocurile Olimpice, prezidata de J.A.Samaranch-jr, oficialul roman conducand deja de anul trecut o comisie ad-hoc pentru JO de iarna de la Beijing, din 2022, Nadia Comaneci si Mihai Covaliu, presedinte COSR, au fost cooptati din acest an in Comisia pentru anturajul sportivilor, iar fostul campion mondial de scrima si sef al forului olimpic roman fiind, de asemenea, sef al comisiei de marketing si comunicare a Asociatiei Comitetelor Olimpice Europene.

Sunt pozitii importante in marea lume a sportului, iar faptul ca Romania isi tripleaza, practic, numarul de personalitati de influenta in acest an extrem de dificil demonstreaza, dovedeste si confirma aprecierea deosebita de care varfurile sportului nostru s-au ilustrat de-a lungul timpului in ce priveste soliditatea olimpica.

Poate nu ar fi cazul acum, dar eu nu ma pot opri, in context, sa reamintesc ca Romania, reprezentantii sai in forul olimpic mondial, a fost unica tara aflata sub influenta, acum vedem cat de nefasta, a URSS, care a participat la JO de la Los Angeles-1984, contribuind, in pofida unor semnale dure din punct de vedere politic, la revenirea in forta a olimpismului in 1988, la Seul!

* Apropo de olimpism, toti cei 152 de sportivi romani care se pregatesc pentru JO de la Tokyo, amanate, cum stiti, pentru 2021, au depasit cu bine si de un alt examen, “la zi”, trecand de testul la virusul nenorocit care ne bantuie.

La Izvorani, unde s-au facut testele, toata lumea a avut rezultate negative, si cand spun toata lumea ma refer, evident, si la personalul tehnic si medical, precum si la unii angajati ai COSR, care, aflam, vor fi prezenti zilele acestea in cantonamente, pentru reluarea, in normalitate pe toate planurile, a activitatii.

* Iar pentru ca aceasta reluare a activitatii sportive este iminenta, tot joi presedintele Klaus Iohannis a confirmat reluarea competitiilor dupa 1 iunie, cand sunt relaxate, in limitele normale ale prudentei firesti, mai multe domenii.

Din cate se pare, fotbalul, cel mai asteptat, va reintra oficial “in paine” la nivelul Ligii 1 pe 12-13 iunie, pentru ca are nevoie si de o perioada de pregatire, evident. Deocamdata este vorba de intrecerile in aer liber, fara spectatori, cu perspectiva ocuparii tribunelor in conditii, totusi, speciale.