De acum este oficial: procesul pentru coruptie al fostului presedinte al Federatiei internationale de atletism (IAAF), Lamine Diack, se va desfasura la Paris in perioada 8-18 iunie, pe banca acuzatilor fiind, intre altii, si unul dintre fiii senegalezului.

Iar deschiderea procesului va avea loc a doua zi dupa ce Lamine Diack implineste 87 de ani, justitia franceza acuzandu-l de coruptie cu agravanta ca prin astfel de acte, indelung anchetate si instrumentate, a acoperit infractiuni precum dopajul sportivilor, in perioada 1999-2015.

Procesul se va desfasura in fata celei de-a 32-a camere corectionale a tribunalului judiciar al Parisului, acuzatul principal fiind banuit ca a luat parte la un sistem de coruptie menit sa protejeze sportivi rusi, dovediti dopati, pe vremea cat a fost presedinte omnipotent al IAAF (devenita World Athletics, semnificativa aceasta modificare, federatia internationala dorind sa rupa total cu acest trecut mizerabil).

“Programul de protectie” amintit a permis sportivilor dopati sa continue sa ia startul la competitii majore, precum Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 si la Mondialele de atletism din 2013, de la Moscova, in schimbul unor sume imense, ca mita. Capetele de acuzare sunt “coruptie, spalare de bani in activitati criminale organizate si abuz de incredere”.

Octogenarul, fost campion al Frantei la saritura in lungime, care avea domiciliu fortat in regiunea Essonne de la punerea sub acuzare, in noiembrie 2015, este, de asemenea, acuzat de deturnare de fonduri ale IAAF in propriul interes si al fiului sau, Papa Massata Diack, ex-consultant de marketing al Federatiei internationale de atletism, operatiunile ilegale fiind realizate prin contracte de sponsorizare, Papa Massata fiind acuzat in aceeasi instanta.

Rechizitoriul, supervizat, in sistemul judiciar francez, de un judecator de instructie, afirma ca Diack tata si fiu au fost “in centrul coruptiei rusesti”, apreciind in ordonanta de trimitere in judecata ca “Papa Massata Diack nu s-a putut imbogati in proportie considerabila, in dauna IAAF, decat cu ajutorul constant si evident al tatalui sau”. Documentul acuzarii constata ca Lamine Diack, “contrar a aceea ce sustine, a jucat un rol activ, abuzand de calitatea de presedinte al institutiei, plasandu-si efectiv fiul in inima sistemului, prin care i-a permis, astfel, sa detina o pozitie prin care a putut sa ia din conturile IAAF importante sume de bani”.

Totodata, Lamine Diack este acuzat intr-o alta afacere de coruptie privind atribuirea JO de la Tokyo si a Mondialelor de atletism din 2017, 2019 si 2021, iar alti 4 inculpati sunt judecati in acest dosar sub diferitele capete de acuzare: Gabriel Dollé, ex-director al Departamentului medical si antidopaj al IAAF; Habib Cissé, avocat si ex-consilier juridic al lui Lamine Diack; Valentin Balakhnichev, fost presedinte al Federatiei ruse de atletism, fost trezorier si vicepresedinte al IAAF.

La deschiderea procesului, insa, vor fi prezenti doar Lamine Diack, Gabriel Dollé si Habib Cissé. Refugiat in Senegal, Papa Massata Diack are un mandat international de arest emis pe 13 februarie 2020 de justitia franceza, ca si doi cetateni rusi.

Dupa incheierea acestui proces, Lamine Diack nu va pune capat, insa, marilor sale probleme cu justitia franceza, fostul sef al atletismului mondial si membru al Comitetului International Olimpic fiind acuzat si de alte fapte de coruptie, cele amintite privind atribuirea JO si a CM, din 2020, respectiv 2017, 2019, 2021.

Vor fi momente penibile in sportul mondial, ca sa nu mai vorbim de disciplina olimpica numarul 1, dar necesare pentru a pune macar o frana puternica situatiei inacceptabile din acest domeniu, in care banii intorsi cu lopata (vezi si cazurile din FIFA si UEFA) au luat multora mintile. Iar un tsunami poate matura multe gunoaie…