* O postare pe contul propriu de FB al lui Aurel Ticleanu (o vedeti si aici) mi-a declansat amintirile unui moment important din istoria acestei meserii, mai ales ca, absolut intamplator (m-a gasit pe mine in redactie, lucru rar, Ioanitoaia si m-a rugat “sa arunc un ochi”), eu am fost cel care a citit primul text publicat al prietenului Aurica.

De fapt, se vedea talentul din prima citire, ne-am sfatuit pe 2-3 cuvinte (ca nu eram bun de “vizor”, poate un cititor mai avizat, Aurica a facut infimele modificari). Mai intai, iata textul care insoteste aceasta imagine din postarea marelui fotbalist:

“Momentul semnarii contractului de proaspat gazetar la “Sportul Romanesc”, devenind coleg cu: Ovidiu Ioanitoaia, Geo Raetchi, Dan Mucenic, DD Rujan, Ioan Chilom, Nicolae Serbanescu, Ion Predosanu, Lucian Oprea, Mihai Ionescu, Andrei Georgescu (de fapt, pseudonimul lui Ioanitoaia – n.mea LO), Andi Vilara, Mihai Ciuca, Victor Nita, Cristian Geambasu, Andrei Vochin, Manolo Terzian, Cristi Socianu, Radu Naum, Doina Stanescu, Cristina Vladu, Alina Alexoi etc…Ce ziceti? Ce mai echipa!”

* Eu, LO, am stat doar vreo 6 luni la acea prima editie a Sportului Rosu, cum i se spunea, din septembrie 1991 pana in martie 1992, m-am intors la Tineretul Liber, iar Aurica a continuat cu regularitate dupa aceea o cariera de gazetar sportiv si la Expres Magazin, unde avea o rubrica in paginile de care ma ocupam eu. Cariera careia i-a pus capat o data cu numirea ca antrenor al selectionatei de tineret, cand Mircea Sandu i-a pus in vedere sa aleaga…

Apropo de Expres Magazin, in timpul CM 1994 din SUA ni s-a alaturat, doar pentru acea perioada, si Ilie Balaci, care a dat veritabila bomba, cand s-a terminat competitia: “Turneul asta final este un esec pentru Romania, puteam, normal, cu generatia asta, sa jucam finala, locul 5-6 este mediocru”!

* Oricum, multumesc, Aurica, pentru prilejul acestor rememorari dintr-o perioada in care gazetaria sportiva de la noi se indrepta spre un record mondial in materie – 4 cotidiane de sport tiparite, simultan! Cand te gandesti ca Anglia, de pilda, nu a avut niciodata un cotidian de sport de sine statator…

* Bune precizari facute intr-o conferinta de presa de ministrul tineretului si sportului, Ionut Stroe, marti, in conditiile in care la noi te piseaza televiziunile sa spui in amanunt cum trebuie sa faca romanul, inclusiv cum sunt culoarele spre pisioare la terase!

In fine, Stroe a pus un accent excelent, lamuritor: se intorc in toate bazele, mai lejer in aer liber, cu oarece conditionalitati in sali si bazine acoperite, TOTI SPORTIVII LEGITIMATI, DE LA COPII, LA PROFESIONISTI.

Asta ca sa nu mai intrebe toti “dar daca nu sunt profesionist, in mod legal?” Iata insa cateva fragmente din prezentarea facuta de ministru:

“De ieri, 1 iunie, în România se poate face mult mai mult sport. Am reuşit această deschidere poate mai repede decât se aşteptau mulţi. Le oferim sportivilor posibilitatea de a se antrena şi de a participa la competiţii. Dar această deschidere vine cu răspundere uriaşă, pe care o avem noi, ca instituţii ale statului, cât şi instituţiile sportive şi entităţile care organizează pregătirea şi competiţiile sportivilor români. Încep cu un apel: Deschideţi bazele şi sălile pentru sport! Bineînţeles, respectând legile şi normele şi protejând sănătatea tuturor participanţilor.

Tot ce aveţi de făcut este să respectaţi ordinul comun al Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerul Sănătăţii şi, eventual, chiar să elaboraţi norme interne pentru o cât mai bună protejare a sportivilor. Ce avem în plus de ieri faţă de 15 mai? Deschiderea e la toate categoriile de vârstă, se pot organiza competiţii, dar în anumite condiţii”.

“Ordinul reglementează activitatea sportivilor de performanţă, adică sportivi legitimaţi. Se pot deschide competiţiile în aer liber pentru sporturi individuale, dar şi de echipă, după condiţiile din ordin. Sunt permise şi antrenamente şi la competiţiile de sală, dar antrenamente individuale.

Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea şi desfăşurarea în aer liber, în bazine acoperite sau nu, a activităţilor de pregătire fizică a sportivilor legitimaţi şi a competiţiilor sportive (cu excepţia sporturilor de contact), precum şi a antrenamentelor în săli, fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi ministrului Sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.”

SPER CA E DESTUL DE CLAR, IAR DACA MAI AUD CERERI DE PRECIZARI DE GENUL “CU CE INCEPEM SA NE INCALTAM, CU DREPTUL SAU CU STANGUL, DAR DACA IMI VINE SA TUSESC CE DUC LA GURA, PUMNUL SAU COTUL?”, IMI AMANETEZ TELEVIZORUL!