Cu un presedinte ales, in conditii dubioase (vezi cate ceva mai jos), dar disparut de mai bine de 1 an, LPF nu mai exista practic in fotbalul romanesc, fiind reprezentat de functionari, unic in lume, Liga 1 incepe sa arate din ce in ce mai mult cu o epava morala, de vreme ce are oameni cu cazier gros in conducere, care mai dau si sfaturi pe toate canalele, intrand acum si in conflict de interese, fara sa vada ceea ce de fapt va urma – faliment financiar, o cadere dura fara precedent.

Sa le luam pe rand, nu neaparat in aceasta ordine. Asadar, stirea acestor zile, pe care a insistat, cu buna dreptate, GSP, ne comunica intrarea in conducerea unui alt club de prima scena a unei impresare de jucatori, Anamaria Prodan, lucru total neregulamentar, chiar cu urme clare de praf de cod penal.

Investitor, pentru o suma de toata gluma in fotbalul adevarat, 350.000 de euro (daca or fi, fizic), fata indragitei cantarete de of si de aoleo Ionela Prodan si sotia unui international de un meci (catastrofa cu Danemarca, 1-4, pe fostul “23 August”, apare in consiliul de conducere la FC Hermannstadt.

Dupa cum vedeti, “familia Reghenkampf”, cum prezinta “investitia” clubul sibian intr-un comunicat, urmeaza exemplul dubios al fostului prieten Gigi Becali, “finantator”, adica fara o pozitie oficiala, dar galagios pana la isterie.

Nu mai stau sa ma balacesc si eu in aceasta ciulama puturoasa, doar reproduc ceea ce a recapitulat cotidianul amintit, foarte bine informat in acest caz, despre “trecerile” doamnei Prodan, prin diverse conduceri din fotbal, lasand in urma falimente pe banda: CS Buftea, U Cluj, Săgeata Năvodari, la seriosul club clujean distrugand si atmosfera decenta care caracterizeaza orasul condus de Emil Boc.

Mergand la LPF si presedintele Gino Iorgulescu, cu durere o spun ca fostul international ar fi trebuit sa-si dea demisia, pentru ca evident ca nu mai este in stare sa conduca un asemenea organism dupa nenorocirea prin care trece. Nu vreau sa insist, l-am pretuit prea mult ca jucator, dar sa ne aducem aminte, cu poza mai mult decat semnificativa de mai sus, cum a ajuns Gino presedinte, asa ca pun punct aici.

Acum, insa, incep durerile, pentru ca extra-dubiosul contract de drepturi de autor incheiat intre Liga 1 si eAd Interactive, o firma cu sediul in Malta, despre care surse pertinente spun ca ar fi a RCS/RDS, care a dat 140 milioane de euro pentru 4 ani unui campionat mediocru.

Adica 28 milioane de euro pe an, pentru 14 echipe, in timp ce, de pilda, Canal Plus da in Franta, campionat din primele 5 in lume, dar si cu 20 de echipe, 37 milioane de euro! Ca medie pe echipa, in Franta e mai ieftin, 1,85 milioane de euro fata de 2 milioane la noi! Iti sta mintea in loc!

Daca asta nu vi se pare dubios, e treaba dvs, dar eu m-am nascut prea demult si am forfotit prea mult in lumea asta, sportiva in primul rand, ca sa nu vad cusaturile strambe cu ata alba si groasa, sfoara nu alta.

Problema este, insa, ca balonatul contract se incheie anul acesta, si imi este greu sa cred ca se va mai putea ajunge sau macar visa la asemenea sume. Astfel incat  cluburile noastre, ale caror bugete depind, in medie, 47% de aceste drepturi tv, de la peste 80 la suta (Gaz Metan Medias), la circa 23% CFR Cluj, campioana, care a avut venituri babane din cupele europene.

Cupe europene care, pentru fotbalul nostru, se profileaza drept un Everest de neatins, iar situatia actuala a prabusirii veniturilor in tot sportul mondial, incepand cu fotbalul, va subtia pana la transparenta sumele din Liga 1. Toate salariile se vor prabusi, mercato va intra in limite decente, iar pentru valorile mediocre nu vor mai valora mare lucru, nu va luati dupa gargara cu vanzarile de milioane de jucatori pe care le balmajesc exhibitionistii nostri!

Acestea fiind spuse, nu credeti ca FRF, LPF si cluburile noastre de fotbal traiesc intr-o lume paralela realitatii, nu vad decat aceeasi nesfarsita barfa. Treziti-va, baieti, se vor termina rezervele din camara, inclusiv si alea venite din afara (ca nici acolo nu vor mai fi…), iar daca nu vreti pur si simplu sa va puneti coada pe spinare spuneti-o de acum, nu mai aiuriti oamenii!