Poate va amintiti ca acum vreo cateva zile ma cruceam tot aici de ciordeala unui purcoi de bani de la primaria Zalau, prin intermediul unei amarate echipe de volei masculin, ba chiar ma gandeam ca acest fenomen poate duce la implozie. Si va duce, daca ne uitam atent la o ancheta exceptionala facuta de confratele Matei Udrea pe site-ul ziaristii.com, la citirea careia te poti lua cu mainile de cap, pericolul este mortal!

Ca sa intram in tema, iata ce scriam acum vreo saptamana:“Soții Vasile și Daniela Coța au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Sălaj pentru obţinere ilegală de fonduri şi delapidare, ambele în formă continuată, în dosarul vizând Volei Club Municipal Zalău. Cei doi ar fi obţinut pe nedrept peste 1,2 milioane de lei din bugetul local ca finanţări nerambursabile, prezentând documente false sau inexacte, şi şi-ar fi însuşit din conturile clubului peste 1,9 milioane de lei.

Nu vreau sa intru in adancimea fenomenului, dar incep nu numai sa banuiesc, ci sa ma conving de faptul ca toata aceasta agatare cu ghearele si cu dintii de “ajutorarea” sportului pe plan local, generalizata in sporturile de echipa la noi, pare o groapa fara sfarsit! Adica nu numai ca este la pamant ca rezultate, dar ingroapa bani cu nemiluita, fara niciun control serios, de vreme ce abia acum avem niste arestari.

Ce sa va mai spun, uitati-va la clasamentele diviziilor noastre la volei, baschet, handbal, hochei pe gheata, rugby etc si veti vedea ca 98 la suta sunt ale primariilor si consiliilor locale, pentru ca legea sponsorizarii e gluma proasta in tara asta, banii privati nu exista in sportul de baza.

Nu am loc si nici chef sa va exemplific cu toate aceste divizii, asa ca va dau doar un clasament de la handbal fete, unde toate cluburile sunt ale autoritatilor locale, CSM, SCM… Apropo, MTS, care oricum nu face mari controale, nu-si poate arunca o privire prin documentele acestor grupari “autonome”…

Cum spuneam, vineri Matei Udrea a luat la bani marunti “investitiile” in sport in cele 4 luni de pauza totala, marunti e un fel de a spune, ca nu sunt deloc astfel, de vreme ce acum primariile cersesc, oficial, prin asociatiile lor legale, bani de la guvern, cerand ajutoare de 2 pana la 6 milioane de lei, ca nu mai au cu ce trai.

Pai, oameni buni, banii aia sunt tocmai cei manevrati prin cluburile sportive municipale, orasenesti sau tinand de consiliile judetene sau locale. Ia sa vedem cateva exemple, nu inainte de a va aminti ca lefurile personalului din sport, inclusiv ale sportivilor, au fost platite direct de guvern, din fondul de somaj, ca somaj tehnic:

– la Buzau, primaria a dat 5.216.000 lei, adica aproape tot bugetul pe acest an, CSM Gloria, pe langa care, ca sa fie si sa se gaseasca, a mai pus 2,3 milioane deoparte, pentru mai tarziu, ca poate mai merge o ciordeala, sarind bugetul anual de la 5,277 milioane lei la 7,516 milioane lei!

– stati, ca aceasta manevra dolosiva, sa dai mai multi bani cand nu faci nimic, ca sa ai de unde ascunde, se petrece si la Slatina, care in perioada ianuarie-aprilie a facut disparuti 4,583 milioane lei, fara, repet pana la greata, sa faca absolut nimic! Tot cu 2 milioane mai mult decat cat ar fi cheltuit daca aveau cheltuieli!

– situatia este generalizata, apreciaza confratele de la site-ul citat, amintind intr-o enumerare rapida CSM Baia Mare, CSM Bacău, CSM București, CSM Focșani, CSM Galați, SCM Râmnicu Vâlcea, CSM Ploiești, CSM Oradea.

V-am spus, in aceasta situatie, pericolul mare planeaza asupra sportului, care, aflat si asa intr-o galeata cu fundul spart, dupa cum se vede, poate fi prabusit total, tocmai in urma unor astfel de gainarii!

Spun gainarii, pentru ca se sparie gandul, vorba cronicarului, cand iti imaginezi ca daca astfel de chestii se fac la cluburi sportive, la urma-urmei fara mare pondere in activitatea unor orase sau municipii, ce se poate deturna in domenii babane, cu fonduri zdravene, infrastructura, invatamant, transport, sanatate…

Iar acestea toate se petrec din cauza indepartarii, prin legi tampite, dar si ticaloase, a unor dezvoltari firesti, prin factorul economic, prin piata, in domeniul sportului, adica incurajarea mediului privat pentru astfel de activitati. E clar, nu se vrea, pentru ca, iata, privatul nu poate arunca astfel cum fac autoritatile publice cu banii, ca ei ii fac  cu sudoare.

Cu o lege a sportului stufoasa si total depasita, cu una a sponsorizarii fara nicio noima (in statele dezvoltate, inclusiv, ca o consecinta, din punct de vedere sportiv, deducerile, de pilda, sunt legate de importanta sociala a sponsorizarii, la noi e totul otova, fie ca faci un spital, fie ca dai o bursa unui tanar de viitor, cifrele sunt similare), sportul nostru se va adanci tot mai mult in prapastia spre care ne indreptam, cu viteza, de cel putin 2 decenii.

Gata, trebuie o alta abordare, una serioasa si profesionista, pe cu totul alte baze. Poate aflam si noi ca, de 30 de ani, suntem, constitutional cel putin, in economie de piata, in capitalism, fratilor!

PS. Am ales ilustratia acestei postari nu cu totul intamplator, dar nu legat de echipele implicate, ci de faptul ca ni se anunta ca “vine Mosu'”, primariile gandindu-se, probabil, ca ele sunt Mos Craciun, dau din sacul propriu, o fixare in gandire care ar trebui sa ne inspaimante, nu mai e de gluma!