* Pe 10 iunie, Agentia Mondiala Antidoping ar urma sa ia o decizie in Comisia de Apel privind cazul echipei feminine de handbal Corona Brasov, iar neavenitul presedinte al ANAD, Cristian Balaj (nu se poate gasi nicaieri un cv cu studiile dumnealui) declara pentru un site guvernamental ca “din cate am inteles” se poate decide inghetarea sanctiunilor, adica reducerea acestora.

Din modul serpesc in care se exprima fostul arbitru, cu scoala nebuloasa si antecedente inexistente in materie medicala, eu unul inteleg ca hotararea WADA inclina spre diminuarea pana la anulare a vinei jucatoarelor de la Corona, care au fost acuzate pe repede inainte.

Adica vom afla ca desfiintarea, practic, a echipei Corona Brasov, care nici nu mai exista in ultimul clasament dat publicitatii de FRH, condusa de alta napasta a sportului romanesc, Alexandru Dedu, a fost precipitata, la mijlocul lunii noiembrie anul trecut, iar Comisia de disciplina a FRH, parafata de agentia condusa de Balaj a suspendat lotul brasovean pentru “dopaj după ce au efectuat la clinica IOMED Clinique terapia cu laser de joasă frecvenţă”.

Asadar, asteptam data de 10 iunie pentru a vedea cum s-a actionat razbunator fata deacestei echipe, la 6 luni, masura care a “contribuit” din plin la necalificarea directa a nationalei feminine la JO de la Tokyo, intrecere la care nici nu vom participa, pentru ca in turneul preolimpic din Muntenegru vom avea adversare, pentru doua locuri doar, selectionata tarii gazda si multipla campioana olimpica si mondiala Norvegia.

Va reamintesc ca decizia privind Corona Brasov a fost luata cu 3 zile inainte de plecarea spre Mondialele unde s-au decis majoritatea echipelor calificate la JO!!!

* Federația Internațională de Gimnastică (FIG) și-a publicat sistemul de calificare revizuit pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, inclusiv prelungirea perioadei de calificare până la 29 iunie anul viitor. Sistemul revizuit se aplică evenimentelor de gimnastică artistică, ritmică și trampolină.

FIG a declarat că noua versiune a fost aprobată de Comitetul International Olimpic Internațional cu anumite criterii ajustate, deoarece ultimele competiții de calificare au fost inițial programate în perioada martie-mai a acestui an.

Organul de conducere afirmă că extinderea permite mai mult spațiu de desfășurare a Campionatelor Mondiale și Campionatelor continentale care nu au putut fi difuzate în prima jumătate a anului 2020, din cauza COVID-19.

De asemenea, au fost făcute modificări pentru a permite gimnastelor născute în 2005 să fie eligibile să concureze în calificative.

În conformitate cu regulile FIG, gimnastele trebuie să aibă vârsta de cel puțin 16 ani sau să împlinească 16 ani în calendarul anului, pentru a participa la evenimentele majore de nivel superior, inclusiv JO.

Organismul de conducere a confirmat în aprilie că sportivii născuți în 2005, care ar fi fost neeligibili, pot acum să concureze la Tokyo 2020 reamenajat, cu condiția să se califice și să fie selectați.

O mare majoritate a celor 324 de locuri-cota la intrecerile olimpice de gimnastică au fost deja alocate sau erau în curs de finalizare până la sfârșitul lui 2019, a spus FIG, cu un număr limitat de locuri disponibile care mai pot fi câștigate direct prin seria Cupei Mondiale sau Campionatele continentale.

Gimnastica europeană a confirmat datele pentru două dintre campionatele sale programate, care vor face parte din procesul de calificare olimpică. Campionatele Europene de gimnastică artistică masculină au fost programate în perioada 9 – 13 decembrie, evenimentul urmând să se desfășoare în capitala Baku, Azerbaidjan. UEG a desemnat tot Baku si pentru CE feminine.

Capitala Ucrainei, Kiev, va fi apoi găzduită în perioada 26 – 29 noiembrie a Campionatelor Europene de gimnastică ritmică.

* Corupţia a fost prezentă “la cel mai înalt nivel” la Federaţia Internaţională de Haltere (IWF), unde fostul preşedinte, maghiarul Tamas Ajan, a făcut să funcţioneze “o cultură a fricii”, dezvăluie un raport al avocatului canadian Richard McLaren.

Tamas Ajan, care a demisionat în luna aprilie, a intervenit în lupta antidoping şi a comis nereguli financiare în dorinţa de a avea “controlul absolut”, a afirmat Richard McLaren. Ajan a fost secretar general timp de 24 ani la IWF, înainte de a fi ales preşedinte în 2000.

“Eu am găsit o organizaţie care a fost supusă timp de aproape o jumătate de secol unui lider autocrat care a dictat prin intermediul a diferite mecanisme de control tot se s-a întâmplat în interiorul organizaţiei. Obsesia lui (Ajan) pentru control a dus la apariţia unei culturi a fricii care a împiedicat o administraţie sportivă corecta si solida”, a afirmat McLaren.

Cumpărare de voturi, conturi ascunse, acoperirea a 40 de cazuri de dopaj, “incluzând medaliaţi la Mondiale” şi deturnare masivă de fonduri în beneficiul propriu, cu 10,4 milioane de dolari “care nu au fost contabilizaţi”, sunt câteva practici amintite în raportul McLaren.

Legat de cazurile de dopaj descoperite, McLaren a spus că ştie “cine sunt ei şi de ce naţionalitate”, însă a transferat gestionarea acestor date autorităţilor antidoping. Potrivit raportului, ultimele două alegeri la IWF au avut loc cu voturi “cumpărate pentru preşedinte şi poziţii la nivel înalt în executiv”.

Întrebat dacă CIO avea cunoştinţă despre aceste nereguli, McLaren a declarat doar că instanţa olimpică “este informată” în legătură cu investigaţiile şi “a cooperat într-un mod foarte util”.

Începând cu iunie 2017, IWF a intrat sub o monitorizare specială din partea Comitetului Internaţional Olimpic din cauza zecilor de cazuri de dopaj. Reanalizarea eşantioanelor de la JO 2008 şi JO 2012 au dus la depistarea a 61 de cazuri de dopaj, iar trişorii au fost descalificaţi sau au pierdut medaliile câştigate.

În octombrie 2017, IWF a suspendat nouă ţări din cauza cazurilor multiple de dopaj. Armenia, Azerbaidjan, Belarus, China, Republica Moldova, Kazahstan, Rusia, Turcia şi Ucraina nu au avut drept de participare la Campionatul Mondial următor. Două dintre aceste ţări sancţionate, China şi Kazahstan, au câştigat cele mai multe medalii în probele de haltere la JO 2016 de la Rio, câte şapte respectiv şase.